0

П ървото по рода си в България Държавно средно балетно училище е открито тържествено на 5 февруари 1951 г. Идеята за основаването му е на Анастас Петров, основоположник на българския балет, съвместно с руския балетен педагог Владимир Белий, който става художествен ръководител на училището.

Училището е вдъхновено от балетната школа при Болшой театър. Затова и в отдела за специални дисциплини, наред с класическите, характерни и исторически танци, както и българските хора и ръченици, са предвидени и танци на народите на Съветския съюз. Пак в този отдел се изучава още ритмика, актьорско майсторство, дуетен танц, фехтовка, грим и пиано. Учениците изучават и теоретични науки: история на изкуството, история на театъра и балета.

В училището преподават едни от най-известните имена в българския балет, сред които Нина Кираджиева – през 1961 г. става директор на Националния балет; Люба Колчакова – примабалерина на Софийската народна опера, Валя Вербева – примабалерина на Софийската народна опера, и др.

Гости

На тържественото откриване на първото балетно училище присъстват подпредседателят на Комитета за наука, изкуство и култура др. Георги Михайлов, директорът на Народната опера др. Стоян Стоянов, главният балет-майстор на Операта Н. Холфин – заслужил деятел на изкуствата на Тюркменската ССР, съветският филмов и театрален режисьор и народен артист на СССР Борис Бабочкин – лауреат на Сталинова премия, ректорът на Държавната музикална академия др. проф. Георги Златев-Черкин, артисти от балета при Народната опера, ученици от балетното училище и много граждани, припомня БТА.

„Другарят Георги Михайлов произнесе слово, в което изтъкна, че откриването на Държавното средно балетно училище у нас ще подпомогне постепенното и непрекъснато попълване на нашия национален балет с млади, квалифицирани кадри“, пише в архивите на агенцията. Изпратена е и поздравителна телеграма до председателя на Министерския съвет и генерален секретар на БКП - другаря Вълко Червенков.

Грижи

„Откриването на първото у нас Държавно средно балетно училище е ново доказателство за огромните грижи, които Българската комунистическа партия и народното правителство полагат за развитието на изкуствата, за растежа и успехите на нашата нова, национална по форма, социалистическа култура“, разкриват още архивите.

През 1958 г. завършва първият випуск на Държавното балетно училище. Абсолвентите изнасят концерт в Софийската народна опера. С него те отпразнуват своето успешно дипломиране. В този първи випуск завършва и световно признатата балерина – Вера Кирова.

През 2001 г. Държавното балетно училище навършва 50 години и получава статут на национална институция и приема името Национално училище за танцово изкуство (НУТИ). Днес, 73 години по-късно, НУТИ продължава да съществува и да обучава родните ни таланти.