0

Л овците към Ловно-рибарско сдружение „Странджа“ - Болярово, вече са инструктирани какво да правят, ако по време на преследване на дивите прасета в гората се натъкнат на нелегални имигранти.

„Ние сме граничен район, голяма част от нашите дружинки ловуват в близост до границата с Турция и се налага да има засилен контрол. Тази година мигрантският натиск се засили много“, коментира пред „Телеграф“ шефът на сдружението и кмет на община Болярово Христо Христов.

Съвещание

Миналия петък с председателите на дружинките, които са 14 на брой, е проведено съвещание, на което са дадени съответните инструкции. Те предвиждат, в случай че авджиите забележат група или отделни бежанци, веднага да уведомяват структурите на Гранична полиция, да звънят на тел. 112 или на кмета или кметския наместник на най-близкото населено място.


Вече е имало доста случаи ловците да се натъкват на мигранти по време на ловните си излети. Такива срещи се случват най-често в горите или по горските пътища.
„Слава богу, досега не сме имали проблеми“, коментира Христов. Когато подобна ситуация е налице, един-двама от авджиите остава с мигрантите, докато дойдат граничарите или военни от армията. Ловците били инструктирани и да са внимателни, когато чуят шум в гората, за да не се стига до трагични инциденти.

Популация

Болярово е една от общините, при които популацията на диви прасета значително е намаляла заради чумата. Но след първите два уикенда от началото на ловния сезон вече има сигнали, че са налице наченки на възстановяване на броя на животните.

Миналата събота и неделя две дружинки отстреляли два броя глигани. Освен това били намерени следи, което е добър сигнал.
„Сега условията не са добри. Дълго време не е валяло, много е сухо и кучетата трудно работят в гората. Затова обикновено се ловува сутрин, когато има роса“, коментира Христо Христов.

Отстрел

В добрите години, преди да удари чумата, 14-те дружинки със състав от около 500 ловци успявали да повалят по около 300-400 прасета годишно. Миналата година обаче отстрелът бил направо символичен с не повече от петдесетина бройки.

Ловците от сдружение „Странджа“ правят всичко по силите си, за да помогнат на популацията да се възстанови. Една от мерките е целогодишно подхранване на дивеча с хранилки. Подава се основно царевица – на кочани или ронена. Около половината от хранилките са електронни, които като се заредят, издържат по цяла седмица. Съгласно изискванията на Държавното горско стопанство на ловище се поддържат поне две хранилки, като в рамките на общината те са най-малко 250-300.
За да помогнат да се възстанови популацията, ловците от Болярово са си въвели ограничение да отстрелват само мъжки екземпляри и да не вдигат пушки срещу майките.

Два кубика дърва за повален вълк

Липсата на диви свине насочи интереса на част от ловците към друг вид дивеч. В ловните полета на сдружение „Странджа“ се намират много хищници, основно чакали. В пограничните райони пък може да се видят вълци, а техният острел се стимулира с два кубика дърва за авджията. Догодина можем да стимулираме и острела на чакали, каза Христо Христов.
Заради големите горски пожари в съседната община Елхово към Болярово имало същински наплив от сърни. Ловците обаче не ги закачат. Те са само атракция в гората.

Авджиите във Враца чакат декември

Ловците от ЛРС-Враца също не могат да се похвалят с голям отстрел в началото на сезона. Първият групов ловен излет за дива свиня в ловищата на сдружението не премина с голям успех, съобщи ръководителят Стоян Стоянов, цитиран от slrb.bg.

Оказва се, че в деня на откриването само две от дружинките на ЛРС-Враца са имали слука. С точен мерник са били ловците във Вировско и Веслец. Част от другите дружинки също са засекли диви свине, но не са имали възможност за отстрел. „Стартът на сезона при нас винаги тръгва слабо. На групов лов излизат малко дружинки заради топлото време и многото зеленина, която още не е опадала. Ловците нямат добра видимост и предпочитат да не рискуват, а в топлите дни щадят кучетата си“, каза Стоянов.
По думите на ръководителя на ЛРС-Враца сериозният отстрел в района започва декември. Именно тогава от дружеството възнамеряват да направят и пробен излет за диви зайци, на които популацията е нараснала.