0

З аради легендарния бийтълс Пол Маккартни направи албум с детски песни вокалът на „Диана Експрес“ Илия Ангелов, разкри пред „Телеграф“ самият той.

Музикантът започна 2023 г. ударно с издаването на цели два нови албума, финансирани от Национален фонд „Култура“. Първият от тях се нарича „Звукчо и Буквичка“. „Един ден прочетох, че Пол Маккартни е издал детска книжка. Издирих я и си я купих. В един момент си казах, че е съвсем нормално, като е написал толкова песни, какво повече да направи в тази сфера. Прочетох, че певецът на „Лед Цепелин“ – Робърт Плант, се отказва от групата и прави кънтри албум с една от най-известните в жанра певици и той е по-продаван от тези на бандата. Ричи Блекмор с жена му направиха келтска музика. В един момент му се иска да направи нещо различно“, обясни Ангелов. По идея на неговата съпруга Таня Бойчева, с която заедно са написали и изпълняват детските песнички, са направили книжка с текстовете на песните с пропуснати букви, за да могат децата, докато ги слушат, да си ги попълнят. „Аз пея „Веселото влакче“ и „Зима“, тя останалите, а в дует е последната песен „Малчугания“. Имаме идея да направим и книжка „Звукчо и Буквичка в страната Малчугания“, сподели певецът.

„Ритон“

„Бащина земя“ е заглавието на шестия му самостоятелен албум, колкото има и с „Диана Експрес“. Нарича го концептуален, а това е първата песен, направена за него. „Още нямах текста на Борислав Мирчев, когато, без да искам, я пуснах на дует „Ритон“ и те много я харесаха и поискаха. Малко съм изнервен от нещата, които се случват в България – реших, че хора като мен, макар и малко, могат да помогнат на хората да се замислят дали да браним България или да я предадем на всички фронтове като управниците. Подменя се българското, като се почне от храните и се стигне до надписите. Малките деца учат първо английски, после български. Моята съпруга е логопед и според нея това е проблем много деца да не могат правилно да произнасят българските думи“, разказа Илия. За другата му песен по стихове на Мирчев „Старият орех“ сподели: „Той също много обича тази тема, последната ни песен на „Ритон“ „Старата снимка ни пита“ пак е в този нюанс, има много силно усещане за българското, възрожденското, патриотичното“. Авторът на „Ветрове“ е написал музиката на последната песен в диска „Когато си отивам“.

Леа

Две композиции музикантът е направил по стихове на големия Георги Константинов - „Вземи се в ръце“ и „Неграмотно сърце“. „Тази стихосбирка, в която са публикувани, съм си я купил още като ученик. От толкова години ми стои на рафта. Много пъти съм се опитвал да правя нещо по тях, ето че им дойде редът. „Вземи се в ръце“ ми е голямо постижение като атмосфера. Успях да пресъздам моето усещане за този текст. По това стихотворение има още две песни – на Христо Деянов-Доктора е балада, преди две седмици разбрах и за музика на Хайгашод Агасян в дует с Джина Иванова в реге стил. Моята е суинг, с положителен заряд. „Неграмотно сърце“ има музика от Еди Казасян, изпълнена от Леа Иванова, бавна, в орфейски стил. И аз я направих като балада, но има малко препратки към „Диана Експрес“, има много китари, прехвърлят към настроението на „Молитва за дъжд“, разказа Илия Ангелов. Той отдавна не беше правил обща песен с Живко Колев, с когото спечелиха голямата награда „Златният Орфей“ през 1995 г. „Преди много години имаше конкурс „Песни за Варна“, там се явихме с „Пътят към дома“, но в различен вариант. Сетих се, че този текст се връзва с концепцията“, добави певецът.

Асеновград

Половината от новите му песни са по стихове на съпругата му Таня Бойчева. „Първите й текстове бяха прекалено усложнени, повече поетични, но с времето стана голям професионалист. Тя е пълна с идеи. В „Артист“ описа много точно живота на един артист, като на моите години се обърне назад, се сеща за най-щастливите мигове“, казва Илия. Той е роден в Пазарджик, но няма песен за града си, а в новия албум пее за Асеновград. „Имаме голям приятел там, който каза – защо не направиш песен за Асеновград. Изпрати ми няколко стихосбирки на местни поети, обаче нищо не ни хвана. Таня взе идеята присърце и една сутрин ми каза, че няколко пъти се е будила през нощта, за да записва по няколко реда от текста и на сутринта е бил готов. Предложихме я на общината, те си я закупиха да си я ползват. Но умишлено я сложих в албума да я чуят повече хора“, споделя Ангелов. Работата си в чужбина той е описал в емигрантската песен „Да се завърнеш у дома“, която се е родила най-бързо от всички композиции. В диска е и баладата „Изповед“, посветена на покойния озвучител на „Диана Експрес“ – Краси Левашки. „В текста добавих „Минута за изповед с един китарен риф“. Спорехме с Таня дали да е гриф, че малко знаят какво е риф. Но ето повод да разберат“, допълва музикантът.

Написа химни за две училища

Две от новите композиции на Илия Ангелов са посветени на български училища. „Кандидатствахме по програма на „Музикаутор“, но не ни приеха песента. Изпратихме я на директорката на специализираното училище за деца със зрително затруднение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във варненския квартал Аспарухово, тя я хареса, добавихме в текста за патрона и морето, а за годишнината им я пяхме с всички деца на сцената във фестивалния комплекс“, сподели авторът. По същата програма тази година е спечелил да направи химн и за столичното 112-о ОУ „Стоян Заимов“. „Аранжиментът този път не е мой, а на Митко Гидишки. Преди това Боби Мирчев донесе дуетна песен, чийто аранжимент беше на Гидишки. Страшно ми хареса, защото той е от по-старото поколение, звучи като мюзикъл и химн. Затова реших да се обърна към него и за този“, издаде творецът.