0

С амо спортисти и космонавти имат честта да бъдат приживе увековечени на марки и монети, но артисти, певци, писатели и други културни дейци ги зачитат с подобна почит чак след като земният им път угасне, сочи проверка на „Телеграф“.

Повод за размисъла е марката за Стоянка Мутафова, която бе валидирана покрай 100-годишнината от рождението й. Това се случва само три години след кончината на Госпожа Стихийно бедствие. Повечето нейни колеги, също изключителни имена и легенди в културата ни, се появяват по марки десетилетия след края на дейността си.

Може би и тук трябва да се въведе принципът, който преди няколко години се случи в световния тенис, благодарение най-вече на Роджър Федер. Тогава кортове, стадиони и състезания започнаха да се кръщават не само на отминали легенди, но и на живите, чудесен пример за това е Лейвър къп, надпревара, взела името си от австралиеца Род Лейвър – живата легенда на този спорт. Та какво пречи да има марки с ликовете на Лили Иванова, Йорданка Христова, Марта Вачкова, Владо Пенев, Здравка Евтимова, Георги Чапкънов и т.н., и т.н. Защо трябва да чакаме да се навърши някой и друг век от рождението им, за да грейнат на марка, и някой наследник да си спомня нещо за прабаба или прадядо, вместо да им отдадем почит и когато са до нас и можем да говорим с тях и да им се радваме на живо.

Резерви

Сред най-любопитните родни спортни подвизи, увековечени на марка, е златният медал на Екатерина Дафовска, единственият ни от зимна олимпиада. Случката е от Нагано през 1998 г. Преди това имаме само един-единствен бронз от бегача Иван Лебанов, 18 години по-рано. Та в Япония Дафовска прави истински подвиг на 15 км в индивидуалната дисциплина. Така се случва, че тя трябва да бяга с резервните на отбора ски. Обикновено, който се състезава с тях, губи много по най-дългото трасе в надпреварата. Дафовска обаче печели. На косъм от второто място е и Павлина Филипова, но едно подхлъзване я прави четвърта на стотни от секундата от първото място. Та този подвиг на българките е увековечен на пощенска марка.

Разбира се, най-масовите марки на известни личности у нас са сред спортистите. Стефка Костадинова, чийто рекорд от 2009 см в скока на височина е ненадминат вече 35 години, също скача и в каталозите на филателистите. Шахматистите обаче са на особена почит. Антоанета Стефанова и Веселин Топалов – двама от най-големите ни гении в този интелектуален спорт, отдавна са върху пощенските марки и обект на колекционерско търсене.

Що се отнася до художествената гимнастика, то и тук си има особености. Например Нешка Робева, за която още от първите й години на състезателната й кариера се носи народният рефрен „Нешка няма грешка“, се появява на марка като треньорка, а не като състезателка. Там тя дели марката заедно със състезателки в индивидуалната и отборната надпревари. С индивидуална марка се сдобива друга легенда и голяма спортна съперница навремето на Нешка – Мария Гигова. Илиана Раева, Анелия Раленкова, Диляна Георгиева, Лилия Игнатова, Бианка Панова – може би най-златното от златните ни поколения в художествената гимнастика, също са в каталозите на филателистите.

Георги Аспарухов-Гунди пък няколко пъти също е увековечен на марки.

Емил

Стане ли въпрос за най-разпознаваем българин в света на популярната музика по света, това е Емил Димитров. През 2016 г. бе издадена марка за 75-годишнината от рождението му. 11 години след кончината му. Синът му, Емил-младши, казва тогава пред БНР: „Идеята, доколкото знам, е на „Български пощи“. Директорът на дружеството каза, че преди няколко години е била пусната марка с лика на Йосиф Цанков, известна фигура от българската забавна музика, а поводът е бил неговата 100-годишнина. Оказало се, че това е най-продаваната марка през последните няколко години. Ето защо решават да пуснат на пазара цяла серия, посветена на звездите на българската музика. Започват с Емил Димитров, поводът е неговият 75-годишен юбилей“.

Друга легенда – на телевизията и бохемите – Иван Славков-Батето, бе обезсмъртен и с марка, дело на художничката Дея Вълчева, която е от най-любопитните в родната филателия. Самият Славков също е бил навремето запален филателист и е казвал многократно, че не е богат с имоти, а с марки.

Земя

Космонавтите ни са на особена почит, стане ли реч за филателия. Така и трябва. Георги Иванов и Александър Александров често се появяват на марки на кръгли годишнини от полетите им около Земята.

Любопитно е, че в последните години други всенародни любимци се появяват във филателията. Така бяха издадени марки за създателя на паневритмията Петър Дънов, наричан Учителя, а по-късно и за баба Ванга.

Има марка и с лика на цар Борис III. Историческите личности и събития по принцип са най-уважаваните от филателията и нас, но и по света.