0

П ролетта вече е тук и някои дори може да са под влиянието на умората й. Смяната на часовото време също оказва своето влияние и често сме сънливи, без енергия и желание за работа. Само че сезонът е идеален от гледна точка на зелени храни, които могат да ни подействат като вълшебно хапче и да повишим имунитета си. Така че е добре да ги включваме често в менюто си.

Коприва

Не случайно я наричат царицата на пролетта. Тя е полезна от корена до цветовете. Листата на копривата притежават кръвоспиращо и противоревматично действие. Влияе върху обмяната на веществата и намалява кръвната захар. Това се дължи на витамините, солите на желязото и други съединения в състава й. Използва се и при вътрешни кръвоизливи (маточни, бъбречни, чернодробни) и като усилващо средство. Растението се използва и при ревматизъм, ускорено сърцебиене, виене на свят, главоболие, епилепсия, кашлица, задух.

Магданоз

В българската кухня магданозът е една от най-употребяваните подправки. Но определено не трябва да се използва само за аромат, защото хранителните му свойства са много повече, отколкото подозирате. Магданозът е богат на витамин С, провитамин А, бета-каротин, фолиева киселина, алфа-линоленова киселина, омега-3 мастни киселини, както и желязо, калций, калий.

Пролетен чесън

Пролетният чесън е чудесен помощник в борбата с отслабването. Това се дължи на съединение, наречено алицин, който му придава неговата остра миризма. Алицинът може да ви предпази от преяждане, като стимулира ситост в мозъка. Пролетният чесън има по-мек, по-сладък вкус от белите скилидки, които купуваме по-късно през сезона. Може да го използвате и в допълнение на някои ястия и салати.

Спанак

Вкусните листа на спанака са чудесен източник на желязо (особено ако не ядете месо) - ключов компонент на червените кръвни клетки, които подхранват мускулите с кислород за енергия. Според учени съединенията, открити в спанака повишават ефективността на нашите митохондрии, "фабриките", произвеждащи енергия вътре в клетките. Това означава, че консумирането на една чаша сварен спанак на ден може да ви даде по-голяма издръжливост.

Череши

Кой не обича сочните и вкусни череши, които са много полезни за нашето здраве. Това се дължи на високите нива на антиоксиданти. Именно те се борят със свободните радикали и са щит за нашите клетки.

Антоцианините и фибрите в черешите от своя страна са полезни за сърцето, като намаляват метаболитните рискови фактори, подобряват нивата на лошия холестерол и глюкозния метаболизъм. Те подобряват и зрението. Освен това намаляват възпалението и благоприятстват лечението на подагра.

Ягоди

Ягодите пък може и да нямат най-гладката текстура, но са заредени с антиоксиданти, които помагат за възстановяването на кожата след вредите, които оказват някои фактори на околната среда като замърсяване и UV лъчи. Плюс това те са пълни с витамин C (по-малко от една чаша ви подсигурява 75 мг от тях) - витамините, свързани с по-малко бръчки и по-ниска сухота на кожата. Поставете ги директно в домашната маска, за да подействат като антиоксидант и природен ексфолиант, благодарение на съдържащата се в тях алфа-хидрокси киселина за благотворно влияние върху вашата кожа.

Маруля

Кой не обича салата от маруля особено през пролетта. Тя осигурява на организма фибри и целулоза, като подобрява храносмилането. Съдържа витамин А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк.