0

М ястото, където актьорът Петър Слабаков е бит от милицията преди 10 ноември, става средище на изложба за величието на един от най-легендарните и обичани БГ актьори.

На 26 октомври 1989 г. се събират екоактивисти в градинката на „Кристал“ в центъра на София. Слабаков е единственият, отведен от полицията. После омаловажава нещата и казва, че го ударили няколко пъти, но нямало нищо страшно. По-страшно станало, когато след година знайни и незнайни хора му се обаждали да му искат бележка да ги пише репресирани от комунистическата власт и че били бити точно там, където само известният актьор отнесе тупаниците.

Четвъртък

„На 06 април 2023, четвъртък, в 12:00 часа, ви каня на официалното откриване на изложбата „100 години от рождението на Петър Слабаков“. Тя ще бъде разположена в Галерия на открито в Градина „Кристал“, съобщи синът на легендата – Андрей Слабаков. „Надявам се да се видим, за да си поговорим за човека, за когото си заслужава да се говори“, добави синът. И като режисьор не пропусна да спомене, че баща му е актьорът с най-много главни роли в историята на българското кино.

Чешит

Петър Слабаков ще бъде запомнен като един от най-големите чешити сред родните артисти. Казват, че признавал авторитета единствено на Георги Парцалев. Иначе не цепел басма на никого. Често напускал работа и го уволнявали, но бил любимец на публиката и пак го връщали. Фамилията идва от прадядо, на когото навремето му викали Никола Слабото.

Петър Слабаков завършил девическа класическа гимназия в Шумен. Работил е като тракторист, деловодител в конезавод, леяр. Бил е доброволец във войната. После завършва икономика на промишлеността. И работи в театъра като статист. Там полага и изпит за актьор, но академията никога не е завършил. Разправя се, че като се явил за званието „актьор” по чл. 9, му задали въпроси за образа, който пресъздавал в момента. Той попитал изпитващите го дали са го гледали. И след утвърдителния отговор ги попитал защо му задават въпроси, след като им е ясно. Така станал актьор и направил над 120 роли в киното. Държи и рекорда за най-често убиван актьор на екрана – над 30 пъти.

Работил е в доста театри из страната и в столицата, както бил и на щат към Киноцентъра.

Роден е на 23 април 1923 г. в Лясковец, кончината му е на 17 май 2009 г. в село Бериево, където прекарва последните години от живота си и се оттегля след разочарованието от промените.

Сред най-отличителните му роли са в „Шибил“ на Захари Жандов, „Цар и генерал“ на Въло Радев, „Аз, Графинята“ на Петър Попзлатев, „Звезди в косите, сълзи в очите“ на Иван Ничев, „Вечни времена“ на Асен Шопов, „Покрив“ на Иван Андонов и редица други.