0

Ц енен документ, в който са описани детайли от голямото наводнение през 1897 г., отнесло част от моста на Колю Фичето край Бяла, получи Историческият музей в града. Това съобщи директорът д-р Иво Жейнов.

След тази стихия са останали само четири ниши от каменното наследство на самоукия майстор, а през 1922-1923 г. е направено бетонно продължение на съоръжението. Сега то се ремонтира по проект на община Бяла.

Документът е над 100 страници и обхваща случващото се в града от 1894 до 1957 г. Автор на ръкописния спомен е Йордан Петев, а дарението е направено от неговия внук – агронома Александър Йорданов.

Йордан Петев посочва една от причините за събарянето на моста на Фичето: „Водата... Вдигнала всички дърва от керемидарните, които тогава работели на полето. Тия дърва стигнали до моста и помогнали за събарянето му. Първо се съборила половината на моста откъм страната на Ханищата, но по средата останал един стълб несъборен, на който имало двама души – Атанас Донев и един македонец, хлебар – Мойсей...“. Петев пише, че водите на Янтра достигали до сградата на днешния музей, а от джамията срещу музея беленчани ловели риба със серкмета.

В летописа се говори за ежедневието, храненето, занаятите, търговията, обществения и политическия живот в града, преминаването на германската армия през 1941 г., когато беленчани за пръв път видели танкове. Ръкописът на Йордан Петев се подготвя за издаване.

Музеят е получил и второ ценно дарение - оригинална художествена фотография на опълченеца Никола Петров Богданов от 22.2.1936 г. с дарствен автограф. Портретът е дарен от о.з. полковник Тотю Манев.