0

Около 5000 пациенти у нас живеят с болестта на Крон и улцерозен колит. Много от пациентите с възпалителни чревни заболявания биват диагностицирани трудно и продължително, а други не търсят навременна лекарска помощ, споделят специалистите.

Симптомите могат да варират от леки до тежки. Обикновено включват продължителна диария над един месец, коремни спазми и болка, усещане за спешно ходене по голяма нужда и недоизхождане след минаване през тоалетната, ректално кървене. Други симптоми са загуба на апетит и тегло, отпадналост, анемия, нощно изпотяване, повишена телесна температура, нарушение на нормалния менструален цикъл. Най-често биват диагностицирани хора между 15-25- и 45-55-годишна възраст.

Имунитет

Заболяванията засягат дебелото или тънките черва. Двете основни разновидности са болестта на Крон и улцерозният колит, познат и като язвен колит. Улцерозният колит е около два пъти по-често срещан от болестта на Крон. Те са автоимунни заболявания – при тях имунната ни система атакува елементи на храносмилателния тракт, при което се образува възпаление. „При тях има периоди на обостряне и затишие. Целта на лечението, поне на този етап, е да накараме заболяването да заспи. И терапията, която се предлага, зависи от степента на възпаление, тежест, обхват на различните сегменти на стомашно-чревния тракт. Всичко това определя възможностите за лечение и приспиване на „звяра“, за да може пациентът да го контролира, а не заболяването него“, коментира пред вестник „Телеграф“ д-р Ани Чавушян, гастроентеролог от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ „Младост“.

Когато заболяването се диагностицира, трябва да се оцени, например при улцерозния колит, дали цялото дебело черво е ангажирано или сегмент от него. При лечението трябва да се постигне така наречената клинична и ендоскопска ремисия. Без значение дали ще е улцерозен колит или болест на Крон пациентът трябва да няма коремни болки, разстройство и кървене. „Трябва, когато се прави изследване на дебелото черво – да има и ендоскопска ремисия. Това гарантира успех. Преминаването към биологична терапия трябва да е много строго преценено - доколко съответният човек е показан за такава терапия. От друга страна прекаленото отлагане на една биологична терапия, особено при болестта на Крон, крие рискове, защото при пациента може подмолно да работи възпалението, без никакви симптоми или с едни неспецифични оплаквания, които имитират синдрома на дразнимото черво“, казва специалистът.

Съществува един прозорец на възможностите, който трябва да се използва, преди да са станали по-сериозни проблемите в стената на червото, тънко или дебело. Ако е диагностицирано заболяването и се е прецени, че пациентът е рисков и има прогресия на възпалението, там е мястото за включване на биологичната терапия.

Бременност

Ако пациентка с болест на Крон или улцерозен колит, която е на биологична терапия, иска да забременее, е важно заболяването й да е под контрол. „Когато едно възпаление не се контролира добре, е много по-рисково за усложнена бременност или спонтанно прекъсната бременност, отколкото медикаментите“, казва още лекарят. Те са три основни групи и се назначават под контрол на лекар. Биологичните медикаменти, които в момента са на пазара в България, могат да се прилагат и на бременни жени, но под строг контрол и от мултидисциплинарен екип. Основното при една бременност е да има контрол на възпалението, болестта да е кротка“, отбелязва д-р Чавушян.

Не гледайте на операцията като на бедствие

Не трябва да се гледа на операцията като на бедствие, казва д-р Чавушян. При един улцерозен колит например, който въобще не може да се повлияе от лечение или дълго време е бил под контрол и изведнъж пламва, състоянието може да е животозастрашаващо - тогава се пристъпва към отстранява на дебелото черво. „Това не е краят на света, напротив, има пациенти, които след такава процедура съжаляват, че не са я направили по-рано. Едно такова хронично тлеене на възпалението крие риск от злокачествено израждане някъде в лигавицата на дебелото черво. Също може да е животозастрашаващо състояние. Не трябва да се слугува на червото, трябва да се запази цял пациентът“, категорична е докторката.

Строго трябва да се прецени кога има показания за една интервенция при болестта на Крон или язвен колит. „Има наблюдение, че едно изрязване, разбира се, в ръцете на опитен хирург - може да облекчи състоянието. Трябва да има един мултидисциплинарен екип, с който да се обсъди - с лекуващ гастроентеролог, коремен хирург и с психолог, и да се обясни на пациента какви са предимствата на една такава операция, която може да бъде последвана от дълга ремисия и да подобри качеството на живот на страдащия“, казва лекарят.