0

В нимавайте с червено и жълто боядисаните яйца на Великден, съветва пред „Здраве с Телеграф“ специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Към синтетичните бои с внимание трябва да подхождат хора, които са предразположени към алергии. 

Алергии

„В резултат на научни преценки допустимата дневна доза на три оцветителя, а именно Е104, което е хинолиново жълто, Е110-сънсет жълто и Е124-червено са понижени, т.е. с тях трябва да  внимаваме. През последните години има различна информация за рискове, възникнали от тези бои. Конкретно със синтетичните бои за яйца трябва да внимават хората, които имат предразположение към различни алергични реакции - обриви, екземи, астматични бронхити, ринити. Те могат да предизвикват и стомашно-чревни възпалителни процеси - болки в корема и подуване. И третата група, която трябва да внимава, са децата, които  имат проблеми със съня, концентрацията, свъръхвъзбудимостта“, уточнява проф. Байкова. 

С внимание трябва да се подхожда и към синтетичния оцветител E102-тартразин и Е104- хинолин, Е110-сънсет жълто. И трите Е-та обагрят с жълт цвят. Е122-азорубин, Е123-амарант, с Е127- еритрозин пък са с червен цвят. Синият цвят пък е обозначен като Е132-индиго кармин и Е133–брилянтно син цвят.

Домакините могат да използват, без да се притесняват, зелен цвят – Е140-хлорофил, което е  веществото, което дава зеления цвят на растенията и на дърветата. За жълт цвят се използва Е101- рибофлавин, което е всъщност витамин В2. Този жълт цвят е безопасен, но е по-скъп от синтетичния. Безвреден жълт цвят е Е160- каротин.

Естествено

Има багрила с природен произход, които се получават от екстракти на плодове, листа и цветове.  „Червен цвят можем да добием, след като във вода предварително е вряло на цвекло. За оранжево се използват люспи от стар кромид лук. Тази цвят можем да получим и от настъргани моркови и портокалова кора. За жълт цвят можем да използваме куркума или доста концентриран чай от липа. Със спанак, лапад и коприва можем да обагрим яйцата в зелено. Виолетов цвят можем да добием, като сварим яйцата в сок от боровинка или арония. 

„С растителни природни оцветители яйцата не могат да бъдат ярко и наситено обагрени, но е налице позитивна емоция, че сме по-близко до природата, а децата могат да сложат някаква лепенка или тяхна рисунка“, казва проф. Байкова. 

Белтъци

За да се наслаждаваме на яйцата не само на великденската трапеза, трябва да правим своя информиран избор и да предотвратяваме различни алергични предиспозиции и да предпазим близките си от различни проблеми, които биха опорочили празниците. 

Яйцето е много пълноценна белтъчна храна. „От едно яйчице се ражда живот, като в него има абсолютно всичко. Белтъците са предимно белтък, а в жълтъка има и белтъци, и мазнини, малко въглехидрати и много витамини и минерали. Той обаче при предозиране може да направи жлъчен спазъм, а от белтъка да възникнат алергии. Не повече от 5 яйца на ден трябва да приема възрастен човек, а при децата трябва да бъдат не повече от 3“, съветва специалистът. 

Варете ги 13 минути 

Внимавайте със съхранението им. Варете ги достатъчно, защото това е една много рискова храна. Ако сте стопли до 20 градуса, както обещават синоптиците, и ги държим в кошничка като украшение, те много бързо ще развият, ако са и по-кратко сварени, всякакви патогенни бактерии. Най-елементарните са колибактериите. Ето защо съветът ми е да се държат в хладилник, след като са твърдо сварени. 

Яйцата трябва да се варят 13 минути, за да предотвратим евентуално и най-устойчивите патогенни бактерии, каквито са салмонелите. Дръжте ги в хладилник с кошничката и ги поднасяйте само когато черпим и когато се чукаме за здраве. Извън хладилника нека стоят декоративните яйца, които служат за украса. Не ги съхранявайте, макар и в хладилник, повече от седмица. След това може да се стигне и до салмонелни инфекции.

Козунакът само на закуска

След един дълъг пост не можем да минем бързо  към една свръхкомбинация и свръхконсумация на любими храни. И козунакът е свръхконцентрирана и висококалорична храна. Той е обреден хляб, в който има масло, прости захари, яйца и добавки. Всичко това го прави трудно смилаем. За закуска хапнете парче козунак, към 10 часа, когато всички са събудени, можем да се чукнем с яйца за здраве. В 12 часа е добре да ядем или месо, или ориз, или картофи със салата, но не и всичко едновременно. В 12 часа можем да хапнем великденски сладки с кафето, чая или цитронадата. На вечеря можем да хапнем традиционната салата с яйца или малко месо. Вторият празничен ден повтаря хранителния модел от първия. Тогава вместо месо можем да ядем картофи или ориз. Сутрин можем да си позволим пак козунак, защото ще го изгорим. На вечеря не бива да си позволяваме висококонцентрирани храни. След празниците трябва да минем на по-нискокалорични храни.