0

По образование тя е инженер мениджър. По призвание е вдъхновител и наставник за живот, изпълнен с повече лекота и позитивизъм.

Сертифициран лидер е по йога на смеха. Инструктор по Порт де Бра.

- Г-жо Пачилова, защо препоръчвате да се практикува йога на смеха?

- Моята мисия е да помагам на хората да преоткрият щастието в себе си и радостта от живота. Сигурна съм, че всеки от вас знае поне няколко пословици или поговорки за смеха. Бъдете честни пред себе си и кажете, днес смяхте ли се? Колко често се смеете? Уви, през последните няколко години наблюдавам, че хората все по-малко се смеят, особено в България. Поставят си ограничения и намират куп причини, за да не се смеят. А смехът е един от четирите елемента на радостта заедно с пеенето, танцуването и играта. Радостта от своя страна е естествено и присъщо за човека чувство. Вече над четири години съм сертифициран лидер по йога на смеха. През тези четири години не съм спирала да практикувам и съм напълно убедена в ползите от смеха, които той дава върху всяка сфера от живота.

- Истина ли е, че хората, които се смеят са по-здрави и живеят по-дълго?

- Убедена съм в това! Още от древността хората са забелязали, че усмихнатите, веселите и често смеещите се хора боледуват значително по-рядко (това го знам и от личен опит) и живеят много по-дълго от останалите. Има и наука за смеха. Тя се нарича гелотология (от гръцки Γελоς - смях) и възниква през 60-те години на миналия век благодарение на дългогодишните изследвания на американския невролог Уилям Фрай. Гелотологията изучава всички възможности на смеха и влиянието му върху човека. Категорично е установено, че смехът въздейства благотворно върху физическото, емоционалното и менталното състояние на човека.

- Какво казва науката за смехотерапията?

- Според учените конкретните ползи от смеха са изключително разнообразни и лечебният ефект никак не е за подценяване. Той може да се използва като лечебно средство заедно с методите на алтернативната медицина, както и като помощно средство при лечение с конвенционалната медицина. Идеята смехът да се използва за медицински цели, идва в началото на 70-те години на миналия век. Към настоящият момент, смехотерапията като оздравителна програма има три направления: класическа смехотерапия (за основоположник се смята Норман Казънс, известен още като Човека разсмял смъртта), медицинска клоунада (сигурно се сещате за Пач Адамс) и йога на смеха.

- Защо се насочихте именно към йога на смеха?

- Мога да кажа, че йога на смеха намери мен (смее се). Йога на смеха възниква през март 1995 година и неин създател е мумбайският лекар д-р Мадан Катария. Уникалността на концепцията е в това, че според нея всеки може да се смее без причина, т.е. без да разчита на хумор, шеги или комедия. Децата се смеят близо 400 пъти на ден, а възрастните не повече от 10-15... Йога на смеха е единствената практика, която позволява на възрастните да се смеят продължително, сърдечно, щедро и по детски импулсивно, при това, без да използват ума си. Концепцията се базира на научния факт, че тялото не може да направи разлика между истинския и симулирания смях, стига той да се прави с желание и отдаденост.

- Как се практикува йога на смеха?

- Обикновено йога на смеха се практикува в група и това е изключително забавно за всички. Смехът се заражда чрез упражнения за смях, при които между участниците се поддържа детинска игривост и очен контакт. Основната цел е, хората да се смеят с лекота, естествено и често, както и да се научат да изразяват емоциите си чрез смях. Най-добре е груповото занимание, защото тогава енергията на взаимността е много по-силна.

- А какво свързва смеха с йогата?

- Свързва ги дишането. То е взето от практиките по йога. Запомнете, че йога на смеха комбинира упражненията за смях с йога дишане. Това съчетание на смях и дишане вкарва повече кислород в тялото и в мозъка ни и ни прави по-здрави, по-енергични, зарежда ни с позитивни емоции.

- Има ли изисквания към продължителността и към интензивността на смеха, за да се получи терапевтичен ефект?

- Да, разбира се. За да получим доказаните здравословни ползи от смеха, трябва да се смеем продължително – поне 10-15 минути, като правим т.нар. смехова медитация. Смехът освен продължителен следва да бъде силен и дълбок, идващ от движението на диафрагмата. Затова в сесиите по йога на смеха ние не оставяме смеха на случайността, а го правим с отдаденост и ангажимент - така постигаме желаните ползи за здравето.

- Някои хора казват: „Точно сега хич не ми е до смях”…

- Така е, обаче ние им отвръщаме: „Просто доведи тялото си и ние ще те накараме да се смееш“. Истината е, че движението създава емоцията, а тя е заразителна и се предава от човек на човек.

- А по какво се различава йога на смеха от другите две направления на смехотерапията?

- При класическата смехотерапия и медицинската клоунада, смехът се заражда от ума към тялото, т.е. създаваме условия, за да се смеем. За разлика от тях при йога на смеха смехът идва от тялото към ума, т.е. нямаме никаква условност и смехът извира отвътре, спонтанно.

- И като се смеем, сякаш ставаме по-близки с хората около нас…

- Да, определено смехът сближава хората и е изключително подходящ за укрепване на колективи, което е известно като “тийм билдинг“. Безусловният смях води до безусловна любов. Йога на смеха е движение за здраве, щастие и световен мир. Целта на йога на смеха е да свързва хората, от цялото им сърце. Аз съм убедена, че йога на смеха ще постигне ефекта "Предай нататък" и по този начин България, а и целия свят ще станат едно по-добро място за живеене. Д-р Катария посочва: "Докато продължавате да се смеете, бавно се успокоявате, нивото ви на стрес намалява и вие се чувствате добре. Смехът не е лек, но ви помага да се справите по-лесно с болестите и да се изправите пред всякакви предизвикателства. Практикувайте всеки ден йога на смеха и ще се чувствате по-позитивни. Йога на смеха е забавна и не е много трудна практика за изпълнение. Някои хора смятат, че изкуственият смях не е добър. Това не е така! Както естественият, така и симулираният смях водят до положителни промени в тялото и настроението ни. Не е нужно да сте щастливи, за да се смеете. Продължете да се смеете и ще внесете щастие в живота си."

- Можем ли да практикуваме йога на смеха вкъщи?

- Да, разбира се! Това, че поради някакви причини или ограничения не можете да се включите в група, не трябва да ви отказва от намерението ви да се посмеете. Практикуването на йога на смеха сам може да се стори странно на мнозина, но то е изключително полезно. Така ще поддържате тялото си здраво и с висок жизнен тонус, освен това ще се зареждате всекидневно с положителна енергия. Приеметe това като чудесен начин да подобрите живота си и тогава няма да ви е странно да се посмеете. В началото може да не ви е до това, особено ако имате много грижи през деня. Но веднъж започнали, вие ще забележите, че смехът ви увлича и можете да продължавате още и още.

- Какви съвети ще ни дадете?

- Сами или с партньор, приятел или съсед, важното е да започнете и да се забавлявате! Ще забележите, че в някои дни смехът ви се получава по-лесно, а в други дни малко по-трудно. И това е напълно нормално. Ще ви издам една хитринка: направете с мобилния си телефон аудиозапис, когато се смеете. На другия ден, когато не ви се получава много добре, просто си пуснете записа и вашия собствен глас ще ви разсмее. Може да използвате огледало, за да запалите искрата на спонтанния смях. Аз много се смея, когато застана пред камерата на телефона си и снимам видео. Друга възможност е да се смеете със затворени очи. Целта на йога на смеха е да постигнем медитативно състояние и то се постига по-лесно, когато го правим със затворени очи. 

Вероятно за всеки е различно, затова опитайте различните варианти и ще разберете какво е най-добре за вас.

Най-подходящото време за практикуване на йога на смеха е сутрин, малко след събуждане. Тогава умът е все още отпуснат, което означава, че сте по-малко критично настроени. Възползвайте се от този момент, защото когато умът ви се усети какво става, може да започнат да ви хрумват мисли като: “Хей, какво правя? Какво смешно има?“.

Обърнете също така внимание на начина, по който дишате, когато се събудите. Забележете как го правите по естествения начин – чрез диафрагмата.

- Защо е важно редовно да практикуваме йога на смеха?

- Както разбрахте, за да е най-полезен смехът и да се възползвате от всички негови бонуси, трябва да се смеете продължително време, поне 10-15 минути без прекъсване. Същото важи и за редовното практикуване – колкото по-дълго практикувате, толкова повече се усеща ползата. Така във времето се получава постепенно надграждане, което води до все по-голямо усилване на ефекта. С редовното практикуване на смях се тренира диафрагмата, която “задвижва смеха“. Така диафрагмата става все по-услужлива, както за реализиране на смеха, така и за подобряване на дишането. Запомнете, че чрез смеха вие тренирате белите дробове, коремните и лицевите мускули.

Също така, правейки упражненията за смях, отново и отново, в мозъка ви се създават нови, по-предпочитани невронни пътеки. Обаче тези новоизградени невронни пътеки са много нестабилни и скоро, ако не се използват, те се разпадат. По този начин много скоро ще се възвърнат старите навици и старият начин на реакция в трудни ситуации. Дебело подчертавам, че йога на смеха не дава бърза рецепта за щастие и изисква постоянство, ако искате реална промяна, а не моментно удоволствие. Истинската промяна идва, когато практикувате редовно и продължавате да затвърждавате това поведение отново и отново, докато ви стане навик. И ако това ви звучи много сериозно, припомнете си, че да тренираш мозъка си със смях е толкова лесно и приятно!

- На какво ни учи йога на смеха?

- Едно от най-важните неща, на които ни учи йога на смеха, е състоянието на безусловност. Това означава, че независимо от обстоятелствата в живота ни, ние можем да задържим в себе си своя вътрешен мир и радост. Ние имаме всичко необходимо в себе си, за да бъдем щастливи!

Една от основните идеи на йога на смеха е следната: не трябва да чакаш някой да направи живота ти весел и щастлив. Всеки носи отговорността за собствения си живот и той сам трябва да си дари радост и щастие. Както се казва, усмихни се на живота, за да ти се усмихне и той!

За да избухнете в смях, вие просто трябва да започнете, после смехът сам ще изблика отвътре.

Упражнения за всеки ден

1. Може да започнете още в леглото, с най-лесното възможно упражнение – събуждане с усмивка. Наблюдавайте как самото физическо действие на усмихването веднага подменя мислите, които се появяват в главата ви и ви настройва положително за целия ден.

Ако имате възможност да се посмеете в леглото и не пречите на никого, разтъркайте очи с длани и после се протегнете хубаво с ръце встрани. Посмейте се радостни от факта, че сте се събудили и че имате нова възможност да творите добро. Може да правите упражнението легнали или седнали.

Приберете коленете към гърдите или свийте коленете, като поставите стъпалата на леглото и се посмейте лежерно в течение на 5-10 минути. Направете го с удоволствие и без да се пресилвате. Оставете тялото си да се потопи в радостното състояние - така естествено за вас. Това упражнение може да го правите и седнали, със стъпала опрени на пода.

2. Едно чудесно упражнение, когато няма как да се смеете сърдечно на висок глас, в присъствието на останалите хора: седнете удобно, поставете ръцете една върху друга в скута си. Затворете очи и започнете да се смеете тихо, почти без звук. Представете си, че някой ще ви чуе или ще събудите някого със смеха си, ако се засмеете високо. Това е едно от упражненията, които най-лесно разпалват смеха, защото колкото повече ти е забранено нещо, толкова повече ти се иска да го направиш и толкова по-смешно ти става.

3. Поемете дълбоко въздух, като протягате ръце максимално нагоре. Задръжте дъх, броейки 1, 2, 3, и издишайте с гласната “а-а-а-а-а“, отпускайки ръце свободно, все едно сте свалили огромна тежест от плещите си. Повторете го два пъти. На третия път вдишайте и задръжте дъх малко по-дълго, казвайки си “задръж... задръж... задръж...“, и тогава издишайте, смеейки се бурно и удряйки с длани бедрата си.

4. Вдишайте през носа, като вдигнете рамене към ушите си, сякаш си казвате: “Не знам защо се смея“ и издишайте, смеейки се, движейки раменете си нагоре-надолу, без прекъсване, в продължение на 30 секунди. Повторете няколко пъти.

5. Пейте детски стихчета и песнички с “ха-ха-ха“ вместо с думи. Можете и да потанцувате, докато го правите.

6. Смейте се със звука на следните гласни: започнете с “А“ – ааааааа, ха-ха-ха-ха-ха. Продължете с “Е“ – еееееее, хе-хе-хе-хе-хе. Следва “И“ – иииииии, хи-хи-хи-хи-хи. След това продължете с “О“ – ооооооо, хо-хо-хо-хо-хо. После направете това с “У“ – ууууууу, ху-ху-ху-ху-ху. Може да ги повтаряте в различна последователност и колкото дълго искате.

7. Изберете си въображаемо цвете и се усмихнете, докато вдишвате дълбоко през носа приятния му аромат. Издишайте бавно и с наслада, смеейки се. Повторете няколко пъти.

Изпълнявайте всяко едно упражнение толкова дълго, колкото искате или ги правете последователно за поне 20-30 секунди всяко. Всичко зависи от вас.

Ползи

- Смехът спомага за работата на около 80 групи мускули в тялото ни;

- Оправя настроението ни и премахва главоболието;

- В резултат на смеха се отделят ендорфини, които оптимизират работата на цялата ендокринна система;

- Ендорфините, отделени по време на смях, също така потискат изработването на хормоните на стреса и ни карат да се чувстваме спокойни и щастливи;

- Стимулира отделителната система;

- Нормализира артериалното кръвно налягане;

- Укрепва сърцето и доказано понижава нивото на холестерола;

- Чудесна профилактика е срещу инсулт и инфаркт;

- Мощен имуностимулатор;

- Мимическите мускули работят пълноценно, когато човек се смее. Учените са доказали, че съществува пряка връзка между активността на мимическите мускули и подобряването на кръвоснабдяването на главния мозък;

- Смехът синхронизира работата на лявото и дясното полукълбо на главния мозък и така стимулира умствената дейност;

- Променя ритъма на дишане и увеличава капацитета на белите дробове. В резултат на това газообменът се ускорява няколко пъти и това влияе благоприятно на всички органи и системи в тялото ни.

Противопоказания

Продължителният смях изисква определена доза напрягане на тялото, поради което е противопоказен за хора, които имат в сериозна степен следните симптоми:

- кървящи хемороиди;

- всякакъв вид херния;

- упорита кашлица;

- епилепсия;

- сериозни психични разстройства;

- силна болка в гърба;

- проблемна бременност;

- претърпяна хирургична операция през последните три месеца.