0

К азват, че в Китай нямало пенсии. Това мнение битува поради факта, че системата за изплащане на пенсии в сегашния й вид се формира в средата на 90-те години. Правителствените реформи преразпределят бюджета така, че да обхване всички категории граждани, а не само привилегирования елит.

Най-често срещаната пенсия в Китай се основава на удръжки от заплатата. Работещият китаец превежда 8% от заплатата си в пенсионния фонд, а работодателят му задържа 20% от фонда.

Има и пенсия за служители на държавни организации. Много дълго време държавните служители в Китай живееха за сметка на държавната хазна. След бурни протести на граждани пенсионното съдържание на чиновниците започна да се формира от техните лични удръжки.

На трето място, има отделен вид пенсия за селските жители и безработните. Тези категории граждани нямат доходи от организации, поради което претендират за минималната държавна подкрепа.

Отдих

В Китай жените над 55 години и мъжете над 60 години могат да излязат в заслужена почивка. Жените, работещи в опасни производства, имат право на ранно пенсиониране на 55-годишна възраст.

Основно обезщетение за старост е 500-800 юана. Средната пенсия на градски жител с трудов стаж от около 20 години е 2000-2500 юана.

Допреди тридесет години конфуцианските ценности в Китай повеляваха възрастните хора да разчитат на своите деца финансово. През седемдесетте години на миналия век политиката за едно дете промени демографската карта на страната и през деветдесетте години издържането на двама пенсионирани родители се превърна в бреме за младите китайци. Това принуди правителството да преразгледа пенсионната политика.

В средата на 90-те години държавата изплаща пенсия за старост само на 6% от населението. Преди това Китай имаше ограничения за раждането на второ дете. Подобна политика застраши семейния бюджет: възрастните хора разчитаха на заплатата на единственото си дете. Селяните заобикаляха тази забрана и не плащаха глоби за разширяване на семействата. Но с нарастването на градското население и с увеличаването на продължителността на живота, китайското правителство преразгледа своята пенсионна политика.

Реформа

Първите промени бяха въведени през 1997 г. Тогава беше одобрена пенсия за всички служители на държавните предприятия. Това не беше достатъчно за издръжка на възрастните хора, поради което впоследствие почти всички пенсионни плащания за други работници бяха поети от държавата.

Реформирането на пенсионната система продължава и до днес. Ето няколко предложения, разглеждани от правителството на КНР за опростяване на пенсионните плащания:

- Плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Беше решено да се направят два или три етапа на подобрение. Първи засегнати от смяната ще бъдат учителите, социалните работници и здравните специалисти.

- Създаване на нов резервен пенсионен фонд за осигуряване на пенсионерите.

- Преразглеждане на необходимостта от градска регистрация. Селски жител на Китай нямат разрешение за пребиваване, традиционно за градски жител, следователно той не претендира за високи пенсионни плащания. Днес в Китай се говори за опростяване на получаването на разрешение за пребиваване за селяни в градовете или за пълното му премахване.

Фонд

Китай има разпределителна система за пенсионни спестявания и досега тя работи гладко. Експерти твърдят, че до 2040 г. няма да има недостиг на пенсионни плащания в страната, тъй като правителството покрива разходите от Фонда за национално благосъстояние.

Плащанията към пенсионния фонд се превеждат от работодателя и служителя през цялото им трудово сътрудничество. Преди пет години вноските в пенсионния фонд в размер на 20% от приходите бяха фиксирани на държавно ниво.

Размер

Размерът на пенсията се влияе от професията. Пенсионните вноски са високи за чиновниците и собствениците на фирми. През 2022 г. всеки гражданин на пенсионна възраст в Китай може да поиска пенсионни обезщетения. Размерът на държавната помощ за градските жители се изчислява като една пета от средната месечна заплата. За жителите на селата - като една десета от сумата.

Води се разгорещен дебат за необходимостта от повишаване на възрастта за пенсиониране. Правителството въведе възрастта за пенсиониране, когато средната продължителност на живота на китайците беше около 60 години.

Днес в Китай повече от 13% от гражданите са в пенсионна възраст. Нарастването на столетниците в бъдеще ще доведе до демографска дупка. Ще има по-малко трудоспособни граждани, които ще попълват хазната, отколкото пенсионерите. Анализаторите прогнозират, че възрастното население на Китай ще достигне 35 милиона до 2050 г.

Пенсионните плащания в Китай се получават от граждани, които са достигнали пенсионна възраст и имат най-малко петнадесет години трудов стаж. Ако служителят не е прехвърлил пари в национални фондове, той не разчита на плащането на пенсия за старост от държавата.

От 2016 г. 4% от гражданите в пенсионна възраст не получават пълния размер на пенсията. Те продължават да работят. Най-популярните професии сред пенсионерите са:

- охранител,

- чистач,

- работник по озеленяване,

- продавач,

- шивачка,

- учител.

Жителите на селските райони продължават да орат земята до дълбока старост или да се местят в големите градове с децата си в търсене на работа.

Обезщетения

Китай не осигурява пенсионно осигуряване. За пенсионерите няма преференциално пътуване в транспорта, няма безплатни лекарства . Китайското правителство се фокусира върху паричните трансфери, но все още има малки предимства, които улесняват живота на пенсионерите:

- Сметките за комунални услуги са или намалени, или напълно премахнати.

- Хранителните магазини въвеждат постоянни отстъпки за възрастни хора.

- Градските столове хранят пенсионерите срещу символична такса.

- Заниманията в някои спортни центрове са безплатни.

Забавления

За много китайци пенсионирането е време на грижа за себе си. Те посещават градски събития, фитнес зали, дейности на открито: танци, шах, бойни изкуства. Идеята за здравословен начин на живот в Китай е издигната почти до нивото на религията. От млади до стари излизат сутрин, за да правят упражнения или набор от упражнения от китайската гимнастика. Докато се разхождате по улиците, можете да срещнете групи пенсионери, танцуващи с фенове на народна музика. Те са привлечени не само от китайското изкуство, според проучвания по-възрастните хора с удоволствие правят йога и пилатес, учат танго и фламенко. Танцовите хобита носят доходи на някои пенсионери: канят ги да играят на празници и корпоративни партита срещу заплащане. Младежките спортове също са популярни. Група пенсионери, които изпълняват опасни каскади на хоризонтални щанги, станаха известни в цял Пекин. Средната възраст на каскадьорите е 70 години. Пенсионери споделят, че спортуват активно заради децата и внуците си. В крайна сметка, ако всичко е наред със здравето в напреднала възраст, тогава човек не се нуждае от специални грижи.

Много китайци обичат вътрешния туризъм, правят дълги разходки сред природата и ходят на риболов. Някои продължават да работят: преподават, събират боклук, садят дървета.

Любопитно! В Китай има училища за пенсионери. Те могат да се преквалифицират или да научат напълно нова проста професия.