0

Н а 25 ноември 2018 г. в Букурещ бе осветена катедралата "Спасението на народа" от Вселенския патриарх Вартоломей и румънския патриарх Даниел с участието на общо 100 други духовници. Освещаването на незавършения изцяло храм бе извършено в чест на 100-годишнината от създаването на обединена Румъния след Първата световна война.

Рекордьор

Този храм в много отношения е рекордьор. Това е най-високата и най-голямата като обем православна черква в света. Със своите 135 м височина тя надминава с почти 32 метра катедралата „Христос Спасител“ в Москва. С вътрешния си обем „Спасение на нацията“ пък изпревари катедралата „Свети Исаакий Далматски“ в Санкт Петербург, която дотогава беше най-обширната православна катедрала в света. А с вътрешната си площ от 6100 квадратни метра румънският исполин на вярата държи второто място (след „Свети Исаакий Далматски“) и побира до 5000 богомолци. 

Куполът на катедралата е втори по височина в света (104 метра отвътре и 125 метра отвън) след базиликата „Свети Петър“ в Рим. В храма е предвидено място за хор от цели 300 души, а в приземния етаж е разположена мултифункционална зала и музейно пространство за още 2000 поклонници/туристи. 

Крал Карол 

Идеята за изграждане на национален катедрален храм на Румънската православна църква датира от XIX век. През 1884 г румънският крал Карол I издава закон за строежа на катедралата още през 1884 г. Но първите проекти са появяват едва след Първaтa световна война, като най-известният е този на архитект Петре Антонеску. Тази идея е горещо подкрепяна от тогавашния румънски патриарх Мирон Кристя, който като масон и бивш униат искал румънската църква да внушава респект като римската. 

Протести

Забравен по времето на комунизма, проектът се завръща след 1989 г. с идеята катедралата да бъде изградена на площад „Унирии“. Проектът обаче е отхвърлен както от църковните кръгове, така и от архитектите. Аргументът бил, че това е непосилно голяма инвестиция и че изграждането на подобна мегапостройка в един от комуникационните възли на столицата е неоправдано, докато стотици църкви в страната се нуждаят от реставрация и спешни ремонти.  Други протести идват от група изкуствоведи и архитекти, които смятат, че изграждането на подобна катедрала не се вписва в румънската традиция.

Чаушеску

Проектът за построяването на катедралата е спечелен след обществен конкурс, проведен на 3 етапа. За победител в конкурса е определен архитект Йоан Аугустин.
Размерите на сградата предизвикват многобройни коментари. Френският вестник „Фигаро“ нарече проекта „фараонски“ и „съответстващ на мегаломанията на Николае Чаушеску“. Сданието обаче може да издържи земетресение и над 8,5 по скалата на Рихтер.

Градежът глътва над 1 млрд. евро 

Към 2006 г. цената на катедралата се изчислява над 500 милиона евро, включително цената на терена, но с продължаващите вътрешни работи тази сума вероятно ще мине 1 милиард. Строежът на катедралата започна през 2011 г., а окончателно ще бъде завършен през 2024 г.