0

К олената и тазобедрените стави са най-чувствителни на студа през зимата. Ниските температури предизвикват скованост в ставите и това ограничава движенията. Студът може да провокира възникването на възпаление и това води до болка. Все пак можем да вземем предвид някои съвети, за да облекчим състоянието си през студените месеци.

На първо място най-важно е да се обличаме топло. Затова е добре да избягваме резкия преход от топло към студено. Грешка е да използваме различни мазила и мехлеми за загряване на проблемното място, както и да правим компреси. В някои случаи затоплянето може да е противопоказно. Затова е добре първо да потърсим специалист, който да установи причината за болката. Само така ще можем да предприемем адекватно лечение.

Движението също е от първостепенно значение. В студените месеци често сме обездвижени, което засилва сковаността и болката в ставите. Движението „храни” опорно-двигателния апарат, ставните хрущяли. Не случайно експертите препоръчват на жените и мъжете в активна възраст всеки ден да извървяват по 12 000 крачки. Това е необходимо за здравето на двигателната система. Доказано е, че дори активно движение 3 пъти седмично по половин час помага да се профилактират костно-ставните заболявания.

Упражнения

Сутрин, преди да излезете, можете да направите бърза гимнастика с подходящи упражнения, които раздвижват засегнатите стави. Не забравяйте, че на всеки 45 минути работа на компютър трябва да последват 15 минути раздвижване. Ставите и костите не обичат пренатоварването – с времето хрущялите се износват много бързо. Така че избирайте спортове, при които движението е балансирано, без претоварване и без да е агресивно. Много подходящи са йога, плуване, разходки сред природата.

Килограми

Поддържайте килограмите си в норма. За ставния апарат, особено за краката, теглото е от особено значение. Наднорменото тегло повишава риска от настъпване на дегенеративни изменения. В такива случаи е задължително да се спазва хранителен режим и да се подобри двигателната активност. Не забравяйте да пиете достатъчно течности. Последствията от хроничната дехидратация са затруднена обмяна на веществата на ниво клетка, натрупване на токсини в тялото и в резултат поява на възпалителни и дегенеративни заболявания. Нуждаете се от минимум 30 мл вода на килограм тегло. Или при тегло 65 кг човек трябва да пие около 2 л вода дневно.

Променете храненето

Промените в навиците и режима на хранене, присъщи за есенно-зимните месеци, също не бива да бъдат подценявани. Доказано е, че когато времето застудее и денят се скъси, хората прекарват много повече време у дома, отколкото през топлия сезон. Това е естествен еволюционен процес, при който организмът навлиза в режим на почивка и започва да натрупва запаси за студения период. Освен застояването диетата също претърпява промени. Заменяме свежите салати и пресни плодове с по-засищащи и калорични ястия, характерни за сезона. Комбинацията от тези два фактора може да бъде вредна за здравето на опорно-двигателната система. Затова е добре да променим начина на хранене и да бъдем умерени в консумацията на някои продукти - редуцирайте провъзпалителните храни (млечни, глутен, захар, бяло брашно) и наблегнете на спорта.

Симптоми

Добре е да следим тялото си за симптоми и да наблюдаваме тяхната продължителност и разпространение. Най-чести срещаните симптоми за болки в ставите включват:

Затрудено движение

Скованост

Болка и затопляне в ръцете и краката по време на или след движение

Болка при натиск

Болка и затопляне в ръцете и краката след дълго обездвижване

Подуване

Остра болка, която е силна и внезапна, с продължителност по-малко от шест седмици

Хронична болка, която е тъпа и продължава повече от 12 седмици

Пареща или изтръпваща болка, която се усеща в зоната от ставата и се “разпростира” към други области – китки, лакти, рамене, колена

Тъпа болезнена болка

Болка, придружена от подуване или възпаление

Остри прострелващи болки нагоре или надолу по крайниците

Повишена температура

Ставите са податливи на различни проблеми, защото поддържат тежестта на телата ни, докато се движим в напрегнатото си ежедневие. Лечението на проблема често зависи от много фактори и е строго индивидуално.