0

В секи десети българин страда от бронхиална астма. Не по-малко от 10-12% от нашето население се бори със заболяването, каза пред „Телеграф“ академик Богдан Петрунов, който е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

Сред факторите, които допринасят за отключването на болестта, са мръсният въздух и затлъстяването. Пухкавите деца са по-предразположени към развитието на астма.

СЛЕД КОЛЕДНИТЕ СБИРКИ: Смесиха се грип и COVID-19

„Това в науката отдавна е доказано. Затова грижливото и контролирано използване на въглехидрати е много полезно като профилактика за намаляване риска от развитие на алергии. Малчуганите не бива да се претоварват с въглехидрати“ , съветва академикът.

Дробове

Общо 20-25% от българите страдат от различни видове алергии. 10% от населението пък е с ХОББ - хронична обструктивна белодробна болест.

От алергичните заболявания най-често срещаното и най-тежкото е бронхиалната астма. Основните групи заболявания са сенната хрема, уртикарията и атопичният дерматит при децата.

Не по-малко от 2% от българите страда от поленова алергия, т.е. от така наречената сенна хрема. С настъпването на пролетта започват неволите им.

За тях идващият сезон е много неприятен. Ако знаят, че страдат от нея, трябва да се обърнат към алерголог, за да получат качествено лечение.

Освен това е необходимо да стартират профилактика с антихистаминови препарати, която е добре да започне към края на април и началото на май, когато предстои цъфтежът на тревите.

При поленова алергия се провежда така наречената алерген-специфична имунотерапия, което означава, че пациентът се ваксинира с полена, към който е алергичен.

До 85% от хората, които са подложени на тази терапия, получават подобрение. У нас се прилага и най-новият метод на лечение – т.нар. биологична терапия, при която се използват различни видове моноклонални антитела.

Полени

В България най-голямо значение за сенната хрема има цъфтежът на тревите. Дървесният полен обаче причинява не по-малко алергични реакции, а той лети в атмосферата. Леската вече цъфти и отделя доста голямо количество полен, казва лекарят.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Имунологът д-р Цветелина Великова: За силен имунитет яжте здравословна храна и избягвайте стреса

С настъпването на пролетта и хората, които са алергични към отровата на пчели, стършели и папатаци, също трябва да внимават. Алергиите при ужилването от пчели и оси са сериозен проблем, който може да доведе до смърт.

Хората, които знаят, че имат такава непоносимост, трябва задължително да се обърнат към алерголог, за да им се дадат антихистаминови препарати. Те трябва да ги носят винаги с тях и веднага да реагират при ухапване.