0

К учето Ричард връща усмивките на деца и онкоболни в София. Малките пациенти на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев“ гушкат четириногия терапевт.

С 8-годишния голдън ретривър ще се срещат и онкоболни пациенти в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, като така ще се отбележи Световният ден за борба с рака.

Ричард е специално обучен

 Ричард е специално обучен
СБАЛ по детски болести

Визитите на пухкавия лечител, който е специално обучен за работа с пациенти, са предвидени за следващия месец, научи вестник „Телеграф“. Играта и галенето на животно помага за понижаване на кръвното налягане, сърдечната честота и повишаване на хормоните, отговорни за чувството на щастие. Присъствието му помага за преодоляване на стресови манипулации, като вземане на кръв например.

Филтър

За секунди едно терапевтично куче сякаш филтрира атмосферата в стаята и безпогрешно се ориентира към най-страдащия в нея, обясняват от Националния център по психомоторика, чиято собственост е кучето.

Четириногото е специално подготвено за среща с болни хора и може да бъде помощник във физическото и психичното им възстановяване.

Той отнема и стреса на персонала

 Той отнема и стреса на персонала
СБАЛ по детски болести

Пухкавият „лекар“ помага, като връща усещането, че животът и радостта са отново тук - в болничната стая. По света като терапевтични животни се ползват много коне и делфини.

„Много проучвания демонстрират ползите не само от предлагането на утеха и съпричастност, но и подпомагането на усещане за сигурност при различни медицински манипулации и прегледи, подкрепата при справяне със стресови ситуации“, обясниха от Националния център по психосоматика.

Смисъл

Присъствието на животни терапевти в родните болници трябва да е рутинна практика. „Истински смисленото би било да подкрепим установяването на една такава практика в българските болници като стандартна. Тук говорим за спецификата на въвеждане на терапевтичните животни в ежедневието на болницата, нещо повече - не само при педиатрични пациенти“, обясниха от Националния център по психосомстика.