0

Д еца си правят селфита с риск за живота. Със затопляне на времето сигналите започват да зачестяват.

Последният е от изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав в Пловдив, където младежи са се покатерили на висок строителен кран. Оказва се, че това се случва почти ежедневно, а на подаваните сигнали към полицията няма никаква реакция от тяхна страна, споделя притеснен гражданин в социалната мрежа.

ЗА АДРЕНАЛИН: Деца увиснаха от кран! (СНИМКА)

Преди няколко дни пък две непълнолетни момичета висяха от кран, но този път на товарната гара в Шумен. На метри под него е контактната мрежа, а долу - бетон и чакъл. След сигнал те са свалени.

За съжаление това не е единственото място, което младежите посещават. Други притегателни места са гарата, изоставената телефонна кула, коминът на болницата, разказват жители.

Специалистът

Психологът Иван Игов каза пред „Телеграф“, че юношите предприемат тези рискови действия с цел да бъдат забелязани, а причината за това е, че в този си период от живота търсят себе си, оценка и признание от околните.

„В тази възраст има една голяма дилема, която решават. Тя е между това кой съм аз и какъв искам да бъда. За да може да разбереш кой си, трябва да се огледаш в огледалото на хората около себе си – това са приятелите, познатите и близките, и затова трябва да им направиш впечатление“, коментира той.

Игов заяви, че разликата преди и днес е, че намаляват възможностите да направиш нещо, което никой друг не го е правил до момента, и ако преди стремежът е бил да впечатлиш приятелите си, то сега се търси по-широка публика и се целят много лайкове в социалните мрежи.

„Тук вече влизаш в дилемата какво ново да направя толкова различно, че другите да ме забележат, защото повечето от нещата вече са направени. Затова се стига до такива рискови неща, с които просто да направят впечатление на другите“, заяви специалистът.

Той подчерта, че младите изключително много се влияят от чуждото мнение и то е важно за тях, и не е вярно, че не се интересуват от него. Психологът коментира още, че необмислените постъпки са в резултат на незнание и глупост.

„За да разберат кои са те, децата изследват границите си и ако може това нещо да го забележат другите и да им обърнат внимание“, обясни той.

Психологът е категоричен, че има много други начини да бъдат забелязани и хората да ги оценят и харесат, като не е необходимо всички да ги одобряват.

„Ако човек в юношеска възраст не разреши тази дилема между индивидуалността и принадлежността, то следващите периоди от живота на човека стават много трудни и той може да се превърне в неудачник“, поясни той.