0

П редседателят на Народното събрание (НС) Росен Желязков и водената от него делегация разгледаха не само мавзолея, където са положени тленните останки на Хо Ши Мин, но и комплекса, където е спалнята и кабинета му.

Мавзолеят е изграден в близост до дома, в който е живял Хо Ши Мин, след като е отказал да влезе в президентския дворец. Предпочитал е отделна дървена сграда в парка на двореца. Там е приемал и чуждите делегации.

Желязков видя от близо леглото му, както и книгите, които е чел. На бюрото на Хо Ши Мин е запазен и настолният му часовник, който работи и до днес.

Тихомира Михайлова

В дома му се пазят и част от колите на Хо Ши Мин. Сред тях са Пежо 404, Победа и ЗИС. Последните две са му подарък от съветското правителство съответно през 1954 г. и 1955 г. ЗИС -ът е лимитирана серия, която е предназначена за държавни ръководители.

Тихомира Михайлова

"Светлото бъдеще на един народ се гради на неговото героично минало. Примерът на Виетнам е мостът и вдъхновението между минало и бъдеще. За светлото настояще на Виетнам и с пожелание за просперитет на виетнамския народ", написа Желязков в книгата за официални гости в комплекса.

Той нахрани и златните рибки в езерото в близост до къщата, както е обичал да прави Хо Ши Мин. Правел е това обаче само я извънработно време.

Тихомира Михайлова

Самата визитата на Желязков започна с полагане на венец пред Паметника на героите и мъчениците. След това Желязков разгледа мемориалния комплекс на президента Хо Ши Мин и положиха венец в знак на почит.

На обяд обиколката продължи с посещение на провинция Нин Бин, където родната делегация се срещна с местния партиен секретар Доан Мин Хуан. Самата провинция е бивша столица на Виетнам, а природата в местността Чанг Ан е обявена за световно културно наследство през 2014 г. Хуан поясни, че туризмът и високата индустрия са двигател за икономическото развитие на региона.

Той посочи, че се отварят шансове на засилването на сътрудничеството между България и Виетнам, както и тяхната провинция. Могат да се учат от нас как да развиват туризма. "Името на София е много привлекателно и би било интересно на виетнамците да я посетят. Изучавал съм философия и знам, че София означава човек, който е много умен. Знам, че София я има от много старо време. Това отваря много шансове за развиване на сътрудничеството между двете страни", каза Доан Мин Хуан и поиска от Желязков съдействие за сътрудничество с големите български градове и споделяне на опит за развитие на туризма.

Хуан подари на Желязков и керамична ваза с историята на провинцията.

Самият Желязков заяви, че между 50 и 80-те години в България са учили, работили и живели 30 000 виетнамци.

Той определи визитата като такава на високо политическо ниво, която след това да подтикне дейността на Изпълнителната власт и още тази година да се проведе заседанието на комисията за икономическо сътрудничество. Целта - да се задълбочи отношенията в културата, туризма, образованието, високите технологии.

"Искаме да усетим също част от вашата мъдрост, минало и научени уроци", каза Желязков. Накрая завърши обръщението си със следната мисъл: " Конете пропускат сами, птиците летят заедно. Нека в общият ни полет към просперитета да бъдем заедно".

"Свързаността е бъдещето на икономиката. Провинция Нин Бин една от най-живописните провинции. За нас е важно че имаме възможност да се запознаем със социално-икономическото развитие на Виетнам в търсене на възможности в туризма и образование, както и обмяна на опит в регионалната политика", каза Желязков след срещата.

Визитата продължи с посещение на местността Чанг Анг. В програмата бе включено посещение на три пещери, а вечерта и воден куклен театър.