0

П озицията ни по въпроса за Украйна е изцяло в тон с позицията на партньорите ни от НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият. Това каза премиерът Кирил Петков по време на брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел. Това е първата визита на министър-председателя в чужбина, както и първата му среща след избирането му за премиер на България.

По неговите думи, когато в НАТО се говори за развитие на инфраструктура, полезна за граждански и военни цели, може да се обсъди изграждането на втори мост над Дунав край Русе. Според него по тази начин ще се достигне изискването за 2% от БВП- то да е за отбрана. "България ще има конструктивен подход в НАТО", добави Петков. Генералният секретар на НАТО от своя страна отправи призив страната ни да продължи да инвестира във военно оборудване.

Столтенберг изрази задоволство от решението на нашата страна да купи нови изтребители, както и друго оборудване за въоръжените сили. Той отбеляза, че Алианса трябва да бъде в състояние да защити всеки съюзник, както и че не се наблюдава пряка заплаха срещу някоя от държавите-членки. Кирил Петков посочи, че е възможна много добра синергия между военна и гражданска инфраструктура. Той отправи покана към Столтенберг да посети България.

Премиерът Кирил Петков проведа и среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. "Нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от основните спирачки за Плана за възстановяване, е много по-амбициозна, отколкото дори те са се надявали.  Мисля, че председателят на ЕК доста хареса твърдата ни позиция по този въпрос", подчерта Петков. 

 

Относно мораториума върху цените на тока Петков посочи, че това ще даде възможност на новото правителство да направи пълен анализ. „Най-лесно е било винаги - давайте домакинствата да плащат за всичките проблеми. Трябва да направим анализ. Ако видим, че системата се дисбалансира, въпреки този анализ, тогава в края на март ще трябва да има някаква ревизия на цените”, коментира премиерът. Министър-председателят е на мнение, че цените не могат да се повишават, само защото някой е препоръчал това и то в средата на зимния сезон. „Може да се окаже, че това са верните цифри, но не е добре в деня, когато се заклехме, това да бъде моментът за вдигане на цените. Това ми изглежда като политическо движение, което не е конструктивно за българските домакинства”, смята Петков. Той допълни, че няма риск хората да останат без ток.

По въпроса за ваксинацията той беше категоричен: „Ваксинирането трябва да стане максимално бързо, ако не искаме Омикрон да предизвика следващата вълна. А това, което научих днес е, че тя може да бъде още в средата на януари. Надявах се да е в края, но може да е и по-рано и има броени дни, които не трябва да изпускаме. Неслучайно подписах заповедта за МС. Министърът на образованието днес или най-късно в понеделник ще подпише същата заповед за администрация без COVID-19”, категоричен бе премиерът.

По отношение на РС Македония премиерът заяви, че позицията е ясна и тя е записана в коалиционното споразумение. „Трябва да надградим позицията ни с тези работни групи, които не трябва да са политически акт, а да си свършат реално работата. Това означава да говорим за инфраструктура – железопътната линия на София със Скопие трябва най-после да се случи. В икономически план – хубаво е македонските бизнеси да могат да продават на българския пазар и съответно български бизнеси да са на македонския пазар. Историята е важна, но това не може да е единствената тема. Българският интерес трябва да бъде защитен, но той трябва да бъде и надграден”, подчерта той.