0

С вълнуващо състезание до Луната ще започне приемането на посетители за първи път в софийския планетариум „Андромеда“. Центърът беше открит официално в петък от космонавта Георги Иванов и от събота вече приема посетители.

„Това е истински подарък за града“, изтъкна шефът на културната комисия в Столичния общински съвет Малина Едрева преди прерязването на лентата.

България е в топпозициите като космическа държава

изтъкна пък Георги Иванов. И припомни, че планетариумът се открива в навечерието на 1 декември, когато се навършват 50 години от обявяването на страната ни за космическа сила.

Шоу

Космическо шоу ще се прожектира на всеки кръгъл час от 11 до 23 часа. Билетите струват 10-18 лв., а за деца до 7 години входът е безплатен. Общо четири филмчета ще бъдат излъчени премиерно. Организаторите обещават вълнуващо космическо шоу. Една от хитовите прожекции, озаглавена „Обратно на луната. Завинаги!“, разказва за отбори от целия свят, състезаващи се за най-голямата награда в човешката история, която се дава за кацане на лунната повърхност на роботизиран космически апарат за първи път в последните 50 години. Посетителите ще видят още „Астрономия“, където са разгърнати темите за подредбата на звездите, слънчевата система и др. За нощното небе се разказва в прожекцията „От Земята към Вселената“. Ще бъде пуснато и филмче за англоговорящи – Waiting far away.

Космонавтът Георги Иванов откри софийския планетариум Андромеда.

 Космонавтът Георги Иванов откри софийския планетариум Андромеда.
Александър Петров

Създателите

Високотехнологичният център се намира в Южния парк. Той е част от комплекса на центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и е изцяло български проект. Реализиран е заедно с екип млади конструктори и учени от Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“. Негови създатели са конструкторите инж. Недислав Веселинов и Янислав Мирков, оперативният директор на "Фотоника" Апостол Спасов и главният технолог Крум Каишев. Проектът е осъществен с доброволен труд. Дарителите са над 100. Създателите предвиждат да направят и школа по астрономия.