0

Д ревното тракийско ястие Бел муж забъркаха на огън в меден котел в белоградчишкото село Превала. Това стана по време на петото издание на кулинарния фестивал, посветен на ферментационните продукти в Северозапада.

Целта на фестивала е да направи известни най-малките производители и преработватели на природни храни, които ферментират по естествен начин, без намесата на индустриални похвати. На щандовете бяха показани бира крафт, която произвежда най-малката пивоварна в България, намираща се в Чипровци. Неин основател е 20-годишен младеж.

Той разказа пред „Телеграф“, че е започнал точно по време на пандемията, а първият опит с бира е направил в тенджерата на баба си. Сега ферментацията се извършва в съоръжение, което са направили двамата с баща си.

Вина

Бяха представени вина от малки местни изби, които използват местни сортове като гъмза и не използват промишлени похвати за ферментация на божествената течност. Сред тях имаше и 18-годишна ракия на изба от Видинско. По щандовете бяха наредени изкусителни млечни продукти като мътеница, сирена, зелено сирене, ферментирала гъбена туршия, сок от бъз, сладка, био пчелен мед от района и др. Баница с къпани кори пък беше едно от харесваните ястия за угощение.

Барбекю

На барбекю в двора се печеха наденички от българско свинско на шеф Валери Нешев, който е родом от Северозапад. Той се представи и със сурово сушени колбаси, които вече самият той произвежда.

Една от най-вълнуващите демонстрации беше приготвянето на Бел муж. Оказа се, че това е ястие, което в този край са наследили от тракийското племе трибали, които са вярвали в божието триединство и са почитали слънцето.

Нарича се така, защото по време на жътва около Еньовден на земеделците, които жънели, се появил мъж, облечен в бяло, сякаш слязъл от небето и им показал как от овчето сирене, смесено със зърна от току-що откъснат лимец може да се приготви вкусно ястие, разтопено на горещ камък.

Трибалите били уверени, че при тях е слязъл самият Божи син. Оттогава Белият муж се приготвя около Еньовден с прясно сирене, когато е лятното слънцестоене.

Без консерванти

На събитието дойдоха много млади хора и семейства, които са запалени по природните храни. Имаше няколко работилнички и презентации за това как да различим истински ферментиралите продукти от ментетата. Бъдете внимателни, когато си купувате консерванти за туршия, защото нито захарта, нито оцетът, нито солта са тези, с които сме свикнали отпреди десетина години, предупреди шеф Нешев.

Той обясни, че съвременните колбаси се правят от месо с много лошо качество, в повечето случаи старо и размразено. Шунката е пълна с вода и това я прави по-скоро вредна, отколкото качествена храна. Качественият сурово сушен колбас така трябва да се обработи, че рандеманът да е петдесет на петдесет при сушенето. При индустриалните салами той е 75%, което показва, че всъщност те са пълни с вода, обясни той.