2

М истерия подплаши хората в района на Сан Франциско.

Огромно чудовище, дълго около 13 метра, било изхвърлено мъртво в района на залива на града.

Хората дълго време се питали какво може да е това, докато притеклата се на помощ брегова охрана и специални части от армията на САЩ не дошли до чудовището.

Оказало се, че гигантът е труп на сив кит с дължина 40 фута (около 13 метра), изхвърлен на брега в Калифорния, отбелязвайки първата смърт на кит в района на залива тази година.

Огромният бозайник беше забелязан да се клати във водата близо до Аламеда в неделя сутринта, след като се заклещи в пясъчна ивица ден по-рано, информират местни медии.

Установено е, че е възрастна женска, чието туловище събра тълпа от уплашени зяпачи на брега. Освен това привлече вниманието на местните диви животни, включително ято  морски птици, които се настаниха да пируват с маста му.

Инженерният корпус на армията на САЩ и бреговата охрана на САЩ ще помогнат за преместването на трупа в държавния парк Angel Island за аутопсия. Предварителните констатации не показват очевидни признаци на удар на кораб или оплитане на мрежата.

Китът умира по северния си миграционен път към Аляска  за лятно хранене.

Източните сиви китове имат ареал, простиращ се от Берингово, Чукотско и Бофортово море до южната част на Калифорнийския залив и Баха.

Всяка година те мигрират на юг покрай западното крайбрежие на Съединените щати до Мексико, за да размножават и доставят живи телета, преди да се върнат на север през по-топлите месеци, изминавайки до 12 000 мили при всяко двупосочно пътуване.

Женската била само един от редицата китове , които се оказали мъртви по западното крайбрежие през последните няколко години.

Седем сиви кита заседнали в района на залива миналата година, три от които умрели от предполагаеми удари с плавателни съдове.

Смъртта на близо 700 сиви кита между 2019 г. и 2023 г. накараала Националната администрация за океаните и атмосферата да обяви необичайно смъртно събитие, запазено само за значително измиране на популация от морски бозайници.

Глобалната популация на сивите китове, включително тези в западната част на Северния Тихи океан, намалява от десетилетия.

Комерсиалният китолов предизвика катастрофален спад в популациите на китове, принуждавайки някои видове да изчезнат.

Въпреки непрекъснатия си спад, популацията на източния сив кит се е възстановила значително и сега наброява около 20 000 индивида.

Той обаче е изправен пред нови заплахи, включително изменението на климата, тъй като намаляващите запаси от арктически лед оказват влияние върху източниците на храна и причиняват глад .

Източните сиви китове също са изложени на повишен риск поради човешкото присъствие в техните води. Оплитането в мрежите и травмите от удари на кораби остават две от най-големите причини за смъртта на китовете.

Други фактори като цъфтеж на водорасли могат да допринесат за намаляване на популацията. Когато излишъкът от азот и фосфор от торовете, отпадъчните и дъждовните води попадне в моретата, това кара водораслите да растат бързо.

Водораслите произвеждат токсини, които засягат централната нервна система на рибите и другите гръбначни животни. Докато китовете пируват с плячката си, токсините се натрупват в телата им и могат да бъдат смъртоносни.

Западните сиви китове, които обитават водите край остров Сахалин, Русия, са под непосредствена заплаха поради офшорните разработки на нефт и газ в техните райони на хранене.

Те са изправени пред по-несигурно бъдеще от своите източни колеги, като броят им е около стотици. Въпреки това, коалиция от учени и акционери работи за опазването на останалото население.

Международният съюз за опазване на природата си партнира с базираната в Русия нефтена и газова компания Sakhalin Energy от 2004 г.

Консултативният панел за западните сиви китове на организацията, състоящ се от 11 водещи учени, се разпусна през 2021 г.

Неговата цел беше да предостави насоки за опазването на рисковите китове в Охотско море и да посъветва енергийната компания относно най-добрите практики през идните години.

*Източник: Mailonline