0

“Топлофикация София” е осъдила дъщерята на най-големия си опонент Павел Кърлев, бивш шеф на Федерацията за защита на потребителите, да плати 5700 лева за сградна инсталация. Парното може да изправи много хора в съда по простата причина, че не са плащали за тръби, които не ползват, но минават през дома им. А след това да те остави без дом, без вещи и пари, защото си длъжник на монополиста, а сумата от 100-200 лева набъбва до 4000-5000 лева. В случая става въпрос за дъщерята на най-големия враг на така наречената такса „сградна инсталация“ Павел Кърлев, но проблемът не е само при нея. След дълги години борба срещу този разход за потребителите той остава и продължава да превръща в длъжници много хора, които трябва да плащат четирицифрени суми за  ненужните тръби.

За съжаление няма и как да се отървете от тях, защото трябва да прецакате съседите, които имат парно. Подход и гъвкаво отношение от страна на Топлофикация очевидно няма. А проблемът стои с години и продължава да праща в съда много невинни софиянци. Още по-безумно е, че става въпрос за човек, който живее години в чужбина, твори поезия, а тук, в родината, е осъден и даден на частен съдебен изпълнител заради тръби, които не ползва, без да подозира. Очевидно след като толкова години този проблем не е решен, има интереси от страна на дружеството тази пречка за развод с топлофикация да не бъде преодолявана.  

Интереси 

Вместо шефът на КЕВР Иван Иванов да вади от ръкава сурвачка за софиянци с високи цени на топлото от Нова година, трябва да работи в интерес на потребителите. Именно това е неговата роля, но в момента не е ясно в чий интерес работи. Очевидно, ако не беше наложен мораторум върху цените, след Нова година се очакваше рязко поскъпване на парно, газ, ток и всичко, свързано с енергийните ресурси. В случая обаче нито  дружествата монополисти, нито от КЕВР имаше предложение за това как ще бъдат защитени потребителите, както тези с парно, така и тези, които имат само тръби. Защото при готвения ценови скок се очакваше сметката за тръбите да набъбне значително без реална полза от тях. 

Безполезен 

Крайно време е регулаторът, вместо да внася безумни предложения за шокови увеличения, да намери резерви, да направи предложения, с които да сложи юзди на цените. Особено в ситуацията на абсолютен монопол от страната на Топлофикация. В противен случай този регулатор е абсолютно безпополезен и ненужен, а в същото време и скъпо платен.