0

- Г-н Велчев, вашата асоциация представи сирене със 75% вода, а според наредбите максимумът в 1 кг сирене трябва да е 60%. При това положение колко трябва да е полезното сухо вещество в продукта според вас?

- Трудно ми е да кажа, но със сигурност не е сухо мляко, защото то е много скъпо. Процентът на полезно сухо вещество в такива случаи е много нисък, защото купуваме сирена и млека, които съдържат набухватели, желиращи вещества, за да ги правят по-гъсти и прочее. Има сирена, в които влагат ксантова гума. 

- Потребителите май ще се окажат прави, като вече вместо сирене си купуват извара?

- Хората си я купуват, защото знаят, че не е сирене, което в много от случаите не се знае какво съдържа, докато изварата като млечен продукт все още не е компрометирана. Затова от нашата асоциация апелираме да не плащате, преди да получите касовата бележка.

- Защо, какво отношение има към качеството тази бележка?

- За да има отправна точка, да се знае откъде е закупен такъв продукт. 

- В такъв случай можем ли да очакваме, че като плащаме в магазина 6,90 лв. за 1 кг сирене, колкото е обявено на етикета, ще получим сирене? 

- Със сигурност не можем да очакваме да е сирене, след като само литърът краве мляко според статистиката е със средна цена 95 ст. за литър. Но въпреки това трябва да пише на етикета, че това е имитиращ продукт. Нашата асоциация съвместно с Национална асоциация на млекопреработвателите направи пресконференция по конкретен повод, който касае рецидивист в нарушение на правилата за качество в млечните продукти. Според Българската агенция по храните (БАБХ) предприятието на този производител два пъти е затваряно с препоръки за подобряване на качеството продуктите му, а актът за високо съдържание на вода в сиренето (75% в 1 кг) е 30-и пореден. 

- Тоест въпросният производител, който законът пази в тайна, има нарушения при всички млечни продукти?

- Да, увеличен процент на водата, никаква масленост най-вече при така наречените УХТ млека, които са с много дълга трайност, защото са произведени при много висока температура на пастьоризация. 

- В кой град се произвежда и къде открихте това сирене?

- Според Владислав Михайлов, председател на Националната асоциация на млекопреработвателите, предприятието на този нарушител е в Севлиево. А сиренето открихме в търговската мрежа в Бургас. По-опасното е, че негови колеги са използвали услугите на фабриката за опаковане, но в тяхната опаковка е влаган неговият продукт. 

- Тази мандра със сигурност не е  единствената, която пуска на пазара такъв тип продукти. При положение че в сиренето има 75 процента вода, то какво друго има в него?

- Мога да кажа, че в подобни случаи на заблуда водеща е търговската документация и каква рецептура е заявил производителят, чрез която могат да се прикрият нелоялни практики.  

В сиренето са открити субстанции, които наподобяват желатин, като този, който се влага в желираните бонбони.

- Субстанция, която може да се добие от свински крачета и уши? 

- Не е задължително да е толкова висококачествена, това все пак е животински продукт. В днешно време технологиите много са напреднали. Ние например сме имали сигнали, при които основната съставка на киселото мляко - казеинът, което е белтъкът в млякото, е със синтетичен произход. 

А вече има големи млекопреработватели, които фалшифицират с аромат на овче, козе и биволско мляко продуктите си. 

- Но това е абсолютна заблуда, при това го продават по-скъпо, да не говорим, че има хора, които си купуват такива млека като по-здравословни.   

- Абсолютно. Това прави потребителя в невъзможност да разпознае оригинала и да бъде излъган. 

- Тоест вече има не само аромат на пушек като при колбасите, но и при млеката. И как разбираш, че вместо козе мляко си консумирал нещо, което само мирише на коза?

- Разбира се, когато някой получи хранителни смущения. Ние затова призоваваме за още по-силен обществен дебат, в който да участва и Министерството на земеделието, който да засегне и процента на палмовите съдържания не само в млеката, но и във вафлите и продуктите, в които се влагат. Последните доклади на Световната здравна организация показват,  че прекомерната употреба и на животинските, и на растителните мазнини могат да бъдат еднакво вредни за здравето.

Трябва да се чува мнението и на кардиолози и ендокринолози, защото високото маслено съдържание може да повлияе на хората с висок холестерол, на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Според ендокринолог, до когото се допитахме, в Европа и Америка вече падат нивата за пределното ниво на захар в кръвта при диагноза за диабет и преддиабет. Ако са били 7, вече са 5,5 единици. Мисля че е така, защото лекарите от световните общности вземат превантивни мерки, за да бъде стреснато самото общество и да започне да се грижи за себе си и най-малкото да чете етикетите на храната, която купува.

- Колко трябва да струва сиренето, за да сме убедени, че ще бъде от мляко.

- Производителите са единодушни, че 1 кг сирене от мляко не може да излиза от мандрата на цена, по-ниска от 10-12 лв.  Истината е, че имаме качествени продукти, включително и малки мандри, фермерски сирена, които можете на място да си ги купите от фермата. Но не това е нашата цел, да казваме кое е по-качествено на пазара. Нека всеки просто да сметне стойността на млякото на едро, за да види, че такова чудо - сирене от 6,90 лв., не може да бъде сирене. 

- Трябва ли да се ограничи производството на имитиращите продукти?

- Трябва да се ограничат и задължително да се следи дали са етикетирани. 

Но има и други храни, които съдържат субстанции, които липсват в етикета и хората не знаят, че ги консумират. 

- Какви например?

- Един кроасан например. Не всичко, което е вътре, е върху етикета, като високо съдържание на немлечни мазнини. Или пълнежите. Ти си купуваш кроасан с шоколад, а се оказва, че всъщност не е, но прилича, това е заблуда. Има и друга уловка със сладкишите като тази, че на много от тях пише, че са без добавена захар, но това не значи, че са без захар. 

- В интерес на истината такъв тип сладкиши са по-опасни, отколкото с естествена захар и мазнини. 

- Със сигурност е така, затова се препоръчва, че когато ви се яде сладко, е най-добре да консумирате оригинален продукт в разумни количества. А най-добре е да изядете две парчета диня, пъпеш или грозде,  отколкото кроасан. 

- Освен хората да бъдат бдителни и да запишат по един курс за ограмотяване по хранителни технологии, какво може да се направи?

- Продължава да има хора, които газят законодателството, затова искаме по-високи санкции. Ако за нарушение на една партида млечен продукт ви санкционират с 8 хил. лв., ще се окаже, че вместо да платите наказанието, ще ви излезе по-евтино да произвеждате качествено. Тревожното е, че наложените 
актове често се отменят от съда.

- Беше обявено, че и прокуратурата е отказвала да образува производства по сигнали.

- На нас в такива случаи от прокуратурата са ни отговаряли, че при нови обстоятелства можем да ги сезираме за нова преписка. Нашата асоциация и НАМ предложихме при злоупотреби първата глоба за нарушителя да е 5 хил. лв., втората 50 хил. лв. и при трето нарушение да затворят вратите на фабриката. Също така да се обявяват имената на нарушителите при рецидив, но няма чуваемост в посока народните представители.  

- Не искат да гласуват ли?

- Проектозаконът седи на трупчета, това означава, че в момента първата глоба е 200 лв., после 500 лв., накрая можеш да затвориш нарушителя за един месец. Но според мен това не означава, че този човек няма да етикетира в другия край на улицата същия продукт. Нашата асоциация вече е член на най-влиятелното НПО в Европа, която подкрепя такива като нас в борбата за коректност в предлагането на храни и защита на потребителите. Надяваме се външен арбитър като европейските органи за безопасност на храните да не се налага да решават такива проблеми. В крайна сметка можем да настояваме подобни деяния да влязат в Наказателния кодекс. 

- Вие изнасяте случаи на заблуда на потребителите основно с млечни продукти. Защо?

- От четири години насам, откакто съществуваме като организация, най-главният дебат е при тях, най-много  проблеми има при млечните. Младите хора казват - ние не знаем какво е било млякото преди, но със сигурност това сега не ни харесва. Те не пишат жалби, а мнения в социалните мрежи. Пускат снимки и видеа. Непрекъснато ни пускат материали с домашни експерименти. 

- Какви експерименти?

- Купуват в най-горещите летни месеци кисело мляко, оставят го на терасата и то не се променя с месеци. Това означава, че самият сектор трябва да се вземе в ръце. НАМ са събрали подписи от много производители, че остро осъждат колеги, които произвеждат като сиренето със 75% вода. 

- Много ли са такива случаи?

- От януари до юни имаме 80 проверки. Сред тях има само няколко фрапиращи сигнала. 

- А какво ще кажете за кренвиршите, колбас, който се оказа най-търсен от българите, нормално ли е да струват 18 лв. за кг? 

- Ако кренвиршите са произведени по класическата рецептурна книжка, е нормално цената да е 18-19 лв.  

Един от показателите за това дали са истински кренвиршите е да свиват обема си при варене, а не да го увеличават. 

- Поддържате ли идеята на министъра на земеделието Георги Тахов заведенията за обществено хранене да уведомяват клиентите, ако сиренето в шопската салата е имитиращ продукт?

- Виждаме, че цените в ресторантите не са ниски, вече салата под 12 лв. не се намира. За да се достигне цена, удобна за масовия потребител, се правят компромиси. Добре е да бъдат описани, включително и на топлите точки. А ресторантите,  които държат на нивото си, едва ли използват имитиращи продукти.

Това е той:

Андрей Велчев е председател на сдружението „За достъпна и качествена храна“

Доктор на политическите науки и национална сигурност 

В момента е студент по програма „Безопасност на храните в хранителни технологии“ в Университета по хранителни технологии в Пловдив 

Сдружение „За достъпна и качествена храна“ е член на най-голямата организация в Европа за защита на потребителите SAFE