0

К ъщата на банкера Стефан Симеонов в Русе очаква своето възстановяване. Тази красива сграда на един от най-богатите българи, замогнали се след освобождението, от години се нуждае от ремонт и реставрация. Някога принадлежала на семейството на банкера, сега тя е собственост на общината, чието задължение е да я поддържа в добър вид. Но къщата отдавна не посреща гости. Има изготвен проект за близо 1,5 млн. лева за ремонт, консервационни и реставрационни дейности, които да се осъществят в четири етапа. Наскоро от местната управа съобщиха, че дворното място вече е почистено с оглед на предстоящия ремонт. 

Атмосфера

Къщата на Стефан Симеонов е недвижима културна ценност с национално значение и е гордост за русенци. Минаващите покрай нея хора се заглеждат във великолепната й архитектура, но не знаят как изглежда отвътре, защото не всеки има привилегията да влезе и да усети атмосферата в един богат български дом след освобождението. Представа за интериора може да се добие от фотографии или от поредния филм, чийто екип е избрал да използва обстановката като естествен декор.

Дългоочакваната реставрация е важна не само защото ще се върне великолепието на една от най-красивите стари сгради в Русе, а и може би ще бъде повод да си припомним за позабравените банкери и предприемачи Стефан и Иван Симеонови - братята, допринесли за икономическия възход не само на Русе, а и на България след освобождението. Поколенията им дължат почит. И ако се знае повече за братята, никога вече няма да се смесват личностите на банкера Иван Симеонов и на политика Иваница Симеонов - нещо, което досега се случваше доста често. Несправедливо е също къщата на Стефан Симеонов да продължава да се нарича Семизовата къща на името на зет му полковник Атанас Семизов, който е бил близък с властта след 1944 година.

Документално

Кои са Стефан и Иван Симеонови? Наскоро излезе второто допълнено издание на книгата на русенеца инж. д-р Иван Иванов „Братя Стефан и Иван Симеонови - градителите на Русчук и на Нова България“, която разказва за тези бележити българи и опровергава погрешни твърдения за тях. Особено ценно е, че авторът изнася информация за Иван Симеонов, за когото не се знаеше почти нищо.

Двамата братя са родом от Търново, но избират да развиват бизнеса си в Русе и са безупречен тандем в своята работа. Стават едни от първите банкери в България с основаването на тяхната банка „Братя Стефан Симеонови“. Собственото име на единия от тях присъства в наименованието на финансовата институция, за да се подчертае водещата му роля в нея. Сградата й е известна на всеки русенец, а гостите на града остават удивени от великолепната й архитектура. Зданието преди години бе реставрирано и в него сега се помещава русенският клон на „Банка ДСК“. 

Освен че основават своя банка, братя Симеонови участват и в създаването на първото застрахователно дружество у нас, наречено „България“, с централен офис в Русе и много клонове в редица европейски градове. Развиват и успешна стопанска дейност, като внасят памук и машинни масла. Подпомагат с 50 000 златни лева построяването на Паметника на свободата в центъра на града, участват и в редица други родолюбиви начинания.

Братята оставят след себе си няколко великолепни постройки, които съществуват и до днес и са гордост за Русе. Къщата на Стефан Симеонов, която предстои да се ремонтира, е строена по проект на швейцарския архитект Хайнрих Якоб Майер и е узаконена от градския архитект на Русе по онова време инж. Едуард Винтер. Строителството й продължава две години и през 1892 г. Стефан Симеонов, съпругата му Лукса и трите им деца - Олга, Милка и Владимир, влизат в новия си дом. Четвъртото дете - Евгения, се ражда по-късно. Разкошната къща с хубава градина на някогашната улица „Полицейска“ (сега ул. „Иван Вазов“) е с модерните за времето си орнаменти, внесени по Дунав от Виена, куличка и покривни прозорчета, пластични елементи с вградени инициали на банкера. Вътрешният интериор е впечатляващ - с изящни полилеи, стенописи, модерни мебели. В тази къща Симеонов посрещал своите видни гости. Великолепният дом на семейството на брат му Иван също е запазен и се намира на същата улица. В него сега е седалището на Католическата Никополска епархия. Лятната вила на Симеонови, намираща се в Парка на възрожденците, е оцеляла до наши дни, но е в недобро състояние и се нуждае от сериозен ремонт. 

Фалит

Братя Симеонови не завършват живота си като богати хора. Те правят една твърде рискована сделка с финансиране на мащабни инфраструктурни държавни проекти - строителството на жп линии в България. Правителството обаче преустановява плащанията и това води до техния фалит.

За семействата настават нелеки времена. Стефан Симеонов умира през 1908 г. и къщата остава на съпругата му Лукса, която овдовява на 41-годишна възраст. Олга по това време е омъжена за офицера Коста Станчов и те са се установили да живеят в къщата с малкия си син Стефан. Милка също е омъжена и живее в чужбина заради дипломатическата служба на съпруга си. Владимир току-що е завършил Мъжката гимназия в Русе, а най-малкото дете - Евгения, е едва на 4 години.

„След като в 1947 г. Лукса умира, а три години преди нея се е споминал и синът й - адвокатът д-р Владимир Симеонов, в къщата остават да живеят сестра му Евгения и съпругът й полковник Атанас Семизов. Тъй като Семизов е близък сътрудник на новата власт, къщата на Стефан Симеонов отначало не е национализирана. Тази богата къща обаче е била като трън в очите на общинските управници на Русе и в 1958 г. е намерен начин да бъде отчуждена и одържавена и скоро след това е прехвърлена в собственост на Община Русе“, посочва в книгата си инж. д-р Иван Иванов.

След като става собственост на общината, предназначението на къщата на Стефан Симеонов е да служи като приемна за гости. През 1982 г. е направено сериозно преустройство и е променено разпределението на някои от помещенията.