0

Г-н Тошев, очаква се тенденцията на ниски лихви да бъде пречупена. Това влияе ли на поведението на клиентите на банките?

В момента да. Можем да кажем, че това вече влияе. Първо, вече няколко месеца се говори, че периодът на ниски лихви приключва и ще започне едно плавно повишение. От друга страна, хората, които повече следят икономическите новини, вече са видели, че това започна в почти цяла Европа, а в Щатите е доста напред. За съжаление даже в САЩ лихвите отидоха на нива над 6% от 3,5%, което постави пазара в шок. В Европа също почти всички страни около нас повишиха лихвите си, говоря за Сърбия, Румъния, Унгария, дори в Германия – страната може би с най-ниските лихви в Европа. Във Великобритания също има повишение. Така че хората виждат, че този процес вече е започнал.

Как влияе това на българския пазар?

Двете отражения, които виждаме най-сериозно на пазара, са – първо, засилен интерес към кредити с фиксирана лихва поне за 5 години, и второ, хората искат да им се направят изчисления сега, като теглят на 2,3 или 2,4%, да им сметнем колко би се променила вноската, ако лихвата стане 5%. Вече гледат по-скоро дали могат да си позволят сумата на 5-те процента, отколкото тази при сегашната лихва. Но засега лихвите в България остават ниски.

Какви тенденции очакваме при жилищните и при потребителските заеми по отношение на лихвите?

Повишението на лихвите ще бъде при всички видове кредити. Ние виждаме, че в част от страните, където този процес вече върви, там вече се дават и лихви по депозитите. В България все още лихви по депозитите не се плащат. Но този процес ще тръгне и у нас. Така че предлагането от страна на банките на лихви по депозитите ще доведе до поскъпване на ресурса, което ще се отрази на лихвите по кредитите. Така че при всички видове кредити това повишение ще се случи. Но ипотечният пазар е най-горещ в момента и търсенето на ипотечни кредити е най-сериозно, а и там сумите са доста високи. Защото, ако по един потребителски кредит от 10 000 лева, лихвата ви в момента е 4,5%, ако тя стане дори 7%, това ще са 15-20 лева отгоре, което няма да събори нечий бюджет. Но ако вноската ви по ипотеката от 1000 лева отиде на 1300, това вече може да затрудни семейния бюджет на фона на поскъпване на горива, храни и т.н.

Кога се очаква повишаването на лихвите да се усети и в България?

Най-вероятно ще бъде от есента или началото на следващата година. Не очаквам реакцията да бъде мигновена след първото повишение от страна на Европейската централна банка. Но много е вероятно още от есента някои банки, а други от началото на следващата година да повишат и лихвите по кредитите си в България.

В какъв ред ще става това – първо лихвите по новите кредити ли ще се повишат?

Точно така. Когато тръгнат лихвите нагоре, те ще тръгнат първо по новите кредити, за клиентите, които тепърва ще теглят. И това е плюсът, защото хората ще трябва да си преценяват съобразно с новите лихви дали да изтеглят кредит, или да изчакат. След това обаче ще започне едно плавно повишение по вече изтеглените кредити заради това, че лихвите по повече заеми се образуват от средната цена на депозитите. Когато банките започнат да предлагат лихви по депозити, индексът ще започне плавно да се покачва. Това значи, че ще почнат да се показват и лихвите по вече изтеглените кредити. Хубаво е всеки клиент да си погледне в договора. Въпреки че този индекс всеки месец ще има нова стойност, повечето банки два пъти в годината променят лихвата за следващите шест месеца. Затова е добре потребителите да си видят в договорите за кредит на кои дати се променят техните вноски съобразно новата стойност на индекса. Много е вероятно, ако сега са плащали например 600 лева от еди-коя си дата, записана в договора, вноската да стане 615 лева. Те трябва да превеждат новата вноска, защото, ако не платиш цялата вноска, започваш да светиш в Централен кредитен регистър, че не обслужваш редовно заема си.

Но банките уведомяват клиентите си, когато им се вдига лихвата.

Те ги уведомяват, изпращат мейл, уведомяват ги в сайта на баката, в нейните офиси. Но много са сменили мейла си или телефона си, така че винаги съветвам хората също да си следят тези неща. И ако трябва те да са активните, да звънят в банката и да питат дали им е променена лихвата. В момента, в който започва този процес, медиите ще го отразите широко.

Самите банки информират ли клиентите си лично за новия размер на вноската?

Във всеки договор за кредит е записано как банката ще ви уведоми за това. Обикновено това е по мейл, в сайта или офисите на банката. Банките нямат капацитет да звънят по телефона на толкова много хора. Така че по този начин, по който е записано в договора, клиентите ще бъдат уведомени. Затова казвам е хубаво хората да знаят това и да следят, сами да са активни.

Имате ли прогноза до какви средни нива ще стигнат лихвите?

Много трудно е да се прогнозира. Всеки пазар е специфичен. Виждаме как в някои страни лихвата скача повече, в други по-малко. В Полша лихвите по ипотечните кредити са вече 8%, в Германия най-ниското ниво миналата година бе 1,17%, в момента са на 1,49. Много възможно е лихвите по ипотеките тук да отидат на нива между 4,5 и 5%. Но пак казвам, това е само мое очакване като възможност. Как ще се развие пазарът, ще видим. Но, както ви казах, ние изчисляваме как би се променила вноската на клиентите ни при лихва 5%.

Казахте, че много се търсят вече кредити с фиксирана лихва. Колко банки предлагат такива заеми?

Почти всички банки имат някакво предложение за фиксирана лихва. Можем да кажем, че 80% от големите банки в топ 10 имат някакво предложение за фиксирани лихви за 3 и 5 години.

Има ли някакви допълнителни условия?

Не, няма допълнителни условия. Ако искате в момента да фиксирате лихвата си за 5 години, най-вероятно това ще бъде при ниво между 3 и 4%. Още сега този риск е изчислен в офертите. В момента плаващите лихви по ипотеките са между 2,1 и 2,5%.

Статистиката на БНБ сочи, че в момента има бум на кредитите, особено при ипотечните. На какво се дължи това?

Това се дължи на все още много активния пазар на имоти. Пазарът на имоти е изключително горещ заради високата инфлация, тя засили интереса към покупка на недвижимости. Отделно много хора бяха планирали покупка на имот. Все още ние сме с най-ниските нива на безработица в Европа. Лесно се намира работа, даже продължаваме да сме с недостиг на работна сила. Хората работят, доходите се увеличават. Естествено, всичко това кара хората да са по-смели в техните решения да се кредитират за някакви техни планове, дали ще е покупка на имот, на автомобил, дали ще е ремонт на дома, смяна на обзавеждането. Хората са активни на кредитния пазар точно заради това – лесно се намира работа, доходите доста нараснаха последните няколко години, сега също някои фирми реагират с повишение заради инфлацията с цел да запазят служителите си. И ниските лихви, естествено. Затова ние имаме толкова активен кредитен пазар. Но ние виждаме, че някои страни в Европа вече влизат в рецесия. Виждаме, че заради войната има риск кризата да се задълбочи. Аз мисля, че следващите месеци хората ще стават по-внимателни и по-пресметливи в посока задлъжняване.

Войната кара ли хората да се замислят дали да вземат кредити?

Да, определено, войната, високата инфлация, новата вълна на ковид, карат хората да се замислят и да преценяват малко по-внимателно техните планове. Но, от друга страна, имаме все още много ниска безработица и лесно намиране на работа. Доходите се увеличиха и хората не искат да отлагат своите планове. Най-притеснените излизат от пазара и не поемат такива рискове, но масата искат да продължат живота си по най-нормалния начин.

Какъв е профилът на клиентите, които са най-активни на пазара на кредити?

Продължават най-активни да са младите хора между 25 и 35 години, които току-що са създали семейство или планират скоро да създадат такова. Хората със средни към високи доходи, работещи в големи компании на добри позиции. Продължаваме да виждаме, че голямата част, може би 80-85% от кредитополучателите, са стабилни и не поемат излишен риск. Естествено, винаги има хора – по моя оценка около 20%, които се опитват да надскочат възможностите си. Тоест са с по-ниски доходи и недостатъчно спестени средства, но пък бързат заради постоянно растящите цени на имотите и те да направят сделка. Такива клиенти, когато идват на кредитна консултация при нас, ние се опитваме да ги отрезвим максимално и да им покажем всички рискове от това, което предстои – страха от рецесия, сигурното повишение на лихвите. Съветът ни към такива хора е да са по-отговорни и по-внимателни със задлъжняването, защото те ще са първите, които ще изпаднат в затруднение да обслужват кредитите си при една рецесия.

Какви са вашите прогнози за пазара на недвижими имоти?

Много е трудно да се прогнозира в момента. Но аз лично прогнозирам охлаждане на пазара на имоти. Гледах анализ на скока им от началото на годината и той вече надхвърля 10%. Смятам, че цените стигнаха вече такива нива, че голяма част от клиентите са в невъзможност да закупят жилището, което искат. Хората в последните няколко години повишиха изискванията си към жилищата и стандарта, който искат да поддържат. Приоритет е търсенето на хубави тристайни апартаменти, на добри локации в големите градове, а такива жилища са доста скъпи. Така че моите очаквания са за едно охлаждане, намаляване на интереса към покупки изцяло на зелено. Ще продължи активността да е повече към готови жилища или такива, които са в строеж, но скоро ще бъдат завършени. И очаквам този ръст на цените да спре. По-скоро не очаквам, че цените ще паднат. Но очаквам да има забавяне и намаляване на броя на сделките и задържане на цените в следващите няколко години.

След обявяването на Ковид-пандемията се отпускаха безлихвени заеми по програма, гарантирана от ББР. Наскоро правителството увеличи срока на тези заеми, защото анализ показал, че има риск част от тези кредити да се превърнат в лоши. Виждате ли индикации и очаквания да има увеличение на лошите кредити?

Правителството по-скоро трябва да работи в посока увеличаване на доходите на българите, защото най-големият процент от хората, които посегнаха към тези кредити, са такива с най-ниски доходи. И точно тези хора в момента заради това, че правителството не успя да овладее инфлацията, че цените на горивата, еленергията, на храните се увеличиха, в момента те са най-затруднени. Добре е, че се увеличава срокът и се дава възможност на тези хора да обслужват заемите, но това не е решение. Защото, ако не се овладее тази инфлация и техните доходи продължат да са ниски, част от тези хора няма да успеят да се справят. За хора с високи доходи кредит от 6900 лева не изглежда като много сериозна сума. Но за хората с ниски доходи, които работят за заплати, близки до минималната, в момента ръстът на цените със сигурност прави затруднено обслужването на тези техни заеми.

Вдигането на лихвите е основният инструмент срещу високата инфлация. Какви са прогнозите ви в тази посока, след като тенденцията за по-високи лихви дойде и у нас?

Това наистина е най-силният инструмент и в повечето случаи той работи. Но трябва да бъде подкрепен от мерки от страна на правителството. Ще дам един пример – олиото в Сърбия продължава да бъде 2,90, а в България е 5,-5,50 лева. Значи в Сърбия са намерили начин да регулират цената на олиото. Така че да, по-високите лихви ще са основният инструмент, но трябва още много работа и целенасочено следене на всички важни сектори в икономиката и намеса там, където трябва да се помогне за овладяването на инфлацията. Трябва да има работещи и мислещи държавни структури.

ТОВА Е ТОЙ:

Роден е през 1974 г.

Магистър по информационни управляващи технологии със специалност „Инженерна икономика и мениджмънт“

Повече от 16 г. се занимава с финансово и кредитно консултиране

Управител на КредитЦентър и оценител на недвижими имоти