0

П исателят Захари Карабашлиев стана носител на две от най-престижните литературни награди, и то в един ден. Авторът на „Опашката“ бе отличен с приза „Цветето на Хеликон“ и голямата награда „Роман на годината“ на Национален дарителски фонд „13 века България“.

Жури

„Опашката” е избран за носител на Единадесетата литературна награда за български роман на годината от жури в състав: председател проф. Боян Биолчев и членове проф. Амелия Личева, писателката Здравка Евтимова, проф. Пламен Дойнов и доц. Атанас Капралов. Съставът на журито бе пазен в тайна до самия час на обявяване на победителя, за да се гарантира липса на всякакви опити за лобиране. От общо 34 романа, издадени през 2021 г., журито номинира първоначално шест произведения: „Жена на вятъра“ от Александър Секулов, „Мисия Туран“ от Алек Попов, „24 часа труд“ от Васил Панайотов, „Шестият пръст“ от Деляна Манева,  „Т като Ташкент“ от Христо Карастоянов и „Опашката“ от Захари Карабашлиев.

„Културата, тази култура, която води човечеството напред, културата на Просвещението и прогреса започва с книгите! Във време на фундаментално разделение и цивилизационен разлом (и то не някъде навън, а вътре, у нас) ние, българите, използваме едни и същи букви, едни и същи думи и почти едни и същи изречения да се нараняваме едни други. Но какво да се прави?“, казва авторът.

Театър

 „Опашката”, по който Явор Гърдев създаде едноименната пиеса с участието на Владимир Карамазов и Михаил Билалов, се появи в началото на 2021 г. Това е интимен и откровен разговор за измамната красота на илюзиите и пътешествие към най-дълбоките кътчета на човешката душа. През страната и света преминава вълна от безредици, всеобщото недоволство изглежда е достигнало критична точка, а с наближаването на президентските избори напрежението между власт и гражданско общество нараства. Настъпило е времето за действие, но някой трябва да направи решителна крачка и да поведе страната към един нов ред.