0

Ш естият китарист на легендарната група „Диана Експрес“ – Максим Горанов, е окрал отново създателя на формацията Митко Щерев. Това разкри пред „Телеграф“ филмовият композитор на столетието. Въпреки че е осъден за същото преди 10 г., плевенският музикант пак е откраднал три от златните хитове на маестрото и ги е използвал в юбилейния си концерт въпреки изричната забрана. На 27 ноември 2022 г. Максим Горанов отпразнува 70-годишнината си с концерт в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен.

Утре

„Юбилярят, председателят на Културния институт в Плевен Ивайло Атанасов, певецът на група „Ватикана“ Любомир Дюлгеров, както и ръководителката на вокална група „Арлекино“ Виолета Боянова (вероятно подведени от някого) изпълниха на този концерт три хита на „Диана Експрес“: „Влюбено сърце“, „Утре“ и „Блус за двама“, без разрешение на авторите. Ще уточня, че юбилярят не е нито композитор, нито аранжор на въпросните песни, както и факта, че той няма нищо общо с песента „Блус за двама“, записана в оригиналния вариант от Виктор Грънчаров. Така горепосочените хора погазиха Закона за авторско право два пъти, като изпълняват на обществено място въпросните песни (в салон от над 600 човека) и като пуснаха видеоклипове на песните в социалните мрежи“, заяви Щерев. Той посочи и точните нарушения в ЗАП – в раздел първи „Неимуществени права“, чл. 15, ал. 1 и в раздел II „Имуществени права“, чл. 18, ал. 1 и 3.

Мистерия

На 7 октомври 2013 г. Митко Щерев осъди Максим Горанов в Софийския градски съд, Търговско отделение, VI-3 състав, да плати 2000 лв. като обезщетение „за нарушаване на авторски права“ (кражба на песни) и му забрани: „извършване на дейности, които биха съставлявали неправомерно използване на произведения на Митко Щерев“. „Както е видно обаче, за г-н Горанов окончателната присъда не значи нищо“, коментира композиторът. Кражбата на интелектуалната собственост има предистория, свързана с опита да бъде присвоено името „група Диана Експрес“ през 2009 г. След като регистрира търговска марка „Диана Експрес“, шестият китарист на формацията обяви в медиите, че възстановява групата. „В това си начинание е подкрепен и от д-р Врабевски, който собственоръчно написа в рекламната книжка на собствения си мюзикъл „Синева“: „Възстанових българската рок легенда - „Диана Експрес“. И до днес така и не се разбра кой упълномощи доктора да възстанови „Диана Експрес“. Тази нереална мистерия вероятно ще остане в небитието. Затова пък присъствието на г-н Врабевски на гореописания юбилей беше реално. Дали обаче доктора си дава сметка, че написвайки това, индиректно участва в кражбата на името Диана Експрес?“, добави маестрото. Освен Максим Горанов Митко Щерев осъди и останалите музиканти от фалшивата „Диана Експрес“ за кражба на интелектуална собственост и тя се разпадна. Сега музикантът подготвя нов иск за поне 10 хиляди лева.

Песента е собственост като апартамент

Истинската „Диана Експрес“ вече десета година концертира у нас и в чужбина. В свое интервю Митко Щерев обяви като връх на групата десетте концерта, осъществени през 2019 г. с Русенската филхармония. В едно свое интервю той казва: “Много често хората разбират погрешно използването на музикални произведения. Големият проблем е кой ги изпълнява и с каква цел? Има голяма разлика между професионалното и аматьорското използване на песни. От изпълнението на музика вкъщи, в ресторант или на голяма сцена. Голямата грешка на аматьорите, особено в поп музиката, е, че с лека ръка записват песни и ги пускат в ютюб, въобразявайки си, че са много добри, без да си дават сметка, че нарушават ЗАП. Една песен е толкова собственост, колкото и един апартамент. Затова всеки, който иска да използва музика за професионални цели, е длъжен да се обърне към авторите на произведението за разрешение“.

Всеки от нас е композитор

Коментирайки случая с кражбата на песните и името „Диана Експрес“, създателят на групата припомни няколко фрази, изречени по медиите от юбиляря: “М. Щерев няма как да ми забрани да изпълнявам песните на „Диана Експрес“, защото той е бивш член на групата“ и „Всеки от нас е композитор не по-лош от М. Щерев“.

„Ще се опитам да анализирам двете фрази поотделно. Първата: Кражбата на посочените три от М. Горанов недвусмислено показва, че моралът му е останал на ниво 2009 г., което е жалко и достойно за неуки аматьори в поп музиката. А втората фраза ме подтикна да си задам два въпроса: “Защо М. Горанов не изпълни своя музика на юбилейния си концерт?“ и „Всъщност колко лица има той: на този, който не е по-лош композитор от М. Щерев, или на този, който от 20 години хладнокръвно присвоява чужди песни?“, пита се авторът на „Осъдени души“.