0

Д ългоочакваният дебют в пълнометражното кино на световноизвестния аниматор Теодор Ушев ще ни пренесе в „корпореалната вечност“ още на 8 октомври. Издържан в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното граничи със страшното, а абсурдът добива смразяваща логика, „φ1.618“ е истинско жанрово предизвикателство и без съмнение заслужава да даде старт на „Синелибри 2022“, превръщайки се в първия български филм, който открива фестивала. Прожекцията на „φ1.618“ на 8 октомври ще е първа и вероятно единствена в България до старта на регулярната дистрибуция.

Танц

Празничната церемония по откриване на Международния кино-литературен фестивал ще се състои на 8 октомври от 19 ч. в зала 1 на Националния дворец на културата и ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание. Непосредствено след церемонията зрителите в зала 1 ще присъстват на ексклузивна прожекция на антиутопичната приказка „φ1.618“, дебют в игралното кино на режисьора Теодор Ушев, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти, спечелили му над 200 отличия през годините, включително номинация за „Оскар“. Събитието е изключителна възможност за публиката да се наслади на предпремиерна прожекция на филма на голям екран в присъствието на целия екип. „φ1.618“ е находчива и визуално завладяваща адаптация на романа „Пумпал“, дело на писателя Владислав Тодоров, известен и като автор на „Дзифт“. Тодоров участва като сценарист и копродуцент заедно с Орлин Руевски, а оператор е Емил Христов, чието име се свързва с най-успешните български филми от последните години, в т.ч. литературните адаптации „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и „Дзифт“. Историята ще пренесе зрителите в тайнствения свят на биотитаните - микронация от безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб „Пумпал“. Главните роли са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнират им Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Васил Дуев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев - Геро, Китодар Тодоров и др. „φ1.618“ е единственото българско заглавие, което ще се състезава в тазгодишния международен конкурс за най-добра литературна адаптация за голям екран. Филмът е селектиран в програмата на 51-вото издание на Фестивала на новото кино в Монреал, където са направили своя дебют киновизионери като Джим Джармуш, Стивън Содърбърг и Вим Вендерс.

Градове

Мотото „Преоткритото време“ отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман „По следите на изгубеното време“. „Преоткритото време“ е заглавието на седмия, последен том на тази словесна катедрала, където мъчителните мисли и безсъници на героя намират упование в творческия процес, единствен антидот срещу невъзвратимо еднопосочния времеви ход. 23 дни кино-литературно безвремие, събрало в себе си 60-те най-добри филмови адаптации на изминалата година, ще гледаме в рамките на форума. Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ ще се проведе в интервала 8-30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Програмата ще се реализира с подкрепата на Столичната община, Национален филмов център, съответните общини и със съдействието на множество партньори и съмишленици, които предстои да обявим. Фестивалът е част от календара на културните събития на Столичната община за 2022 г.

Организират двудневен кинокурс

„Синелибри 2022“ организира двудневен курс от два последователни мастър класа, предлагащи синтезирано, есенциално знание за основите на реализацията на един филм, фокусирайки се върху две ключови теми: сценарно писане и предпродукция, снимачен процес и постпродукция.

Безспорното предимство на тази обучителна инициатива са нейните лектори - доказани експерти в областта на теорията и практиката на кинопроизводството (респективно в българска и в международна среда), като и двамата са творци с многогодишен опит, които познават в дълбочина процеса на създаване на филми. Единият е Александър Чобанов - успешен български сценарист и писател. Автор е на сборниците с разкази „Колекция 18“, „Летен следобед“ и „Квантова градина“, както и на романите „Хлапета“, „Неотминало“ и „Дъждът оставя следи“. Сценарист е на едни от най-популярните български сериали през последните години - „Отдел издирване“, „Съни бийч“, „Дяволско гърло“, „Под прикритие“, сезони 2 и 3, „Четвърта власт“, „Дървото на живота“, сезон 2, както и на пълнометражния филм „Привличане“. Другият е Владимир Тодоров - художник и илюстратор с многогодишен опит в игралното и анимационното кино. След завършването на Художествената гимназия в София и кратък курс по анимация във ВИТИЗ през 1990 г. заминава за Лондон, където започва работа в студиото на Стивън Спилбърг.