0

Н езабавното третиране с овощарска вар след градушка може да спаси от загиване наранените плодове и зеленчуци. Това обясни пред „Телеграф“ Божидар Петков, председател на Асоциация на малинопроизводителите. Овощарската вар се ползва срещу напукване на череши и зеленчуци, които не са повредени на 100 процента от градушката и може да се запазят с помощта на бързо калциране и възстановяване.

Сиво гниене

Той допълни, че с нея се третира и за предотвратяване на развитие на сиво гниене и болести на вече частично повредени плодове. Така например черешата или ягодата може леко да е чукната от градушката, но на другия ден неизбежно ще мухляса.

Калциране на рани

Ето защо веднага след градушка или обилен дъжд се пръска с еднопроцентов разтвор за спиране на развитие на гъбни болести и предизвиква калциране на раните както по плодовете, които все още са зелени, така и по начупените клонки.

Радиация

Със сместа могат да се третират овошките и зеленчуците и срещу високата слънчева радиация и топлина. В този случай се ползва овощарската вар в двупроцентова концентрация. Тя играе изключителна добра защита от топлинния стрес и силната слънчева радиация, изтъкна Петков.

Домати и лозя

Действието е горе-долу следното, листата се покриват с фин защитен слой, който предпазва от слънчев пригор овошки, зеленчуци и лозя. Петков даде пример с доматите и чушките, които при силно слънцегреене откъм слънчевата си страна изглеждат като сварени и точно варта ги предпазва. Изключителна добра защита има за домати, пипер, патладжан. Особено черният патладжан, който страда от силното слънце, и от тъмновиолетов побелява и става като сварен от слънчевото петно.

Биологичен

Добра защита се постига с дву- или трикратна обработка. Предимството на варта е, че препаратът е биологичен и няма карантинен срок. С две думи веднага след третирането плодовете могат да се ядат и не са опасни и са годни за консумация.

Съвет

Божидар Петков даде обобщени напътствия. Като превенция срещу силното слънце се пръскат зеленчуци и плодове, дръвчета с 2% овощарска вар. Ако междувременно бие градушка, то тогава незабавно, или най-много в рамките на 24 часа, да се третират растенията отново с 1% разтвор, за да помогнат за калциране на наранените клонки и плодове.

Може да се използва всякакъв вид техника, с която стопаните разполагат. Гръбна, гръбна механизирана и др.

Богата реколта

Берачите могат да изкарат до 110 лв. надница

Реколтата от малини се очаква да е много и добра тази година, каза Божидар Петков, който е шеф на Асоциация на малинопроизводителите в България. Първата беритба се очаква да започне на 15 юни за лятна малина. Малинопроизводителите в разгара на лятото на 22 и 23 юли ще проведат традиционното изложение на малинопроизводителите в гр. Лозница, Разградско.

Петков обясни, че все още има проблеми с работната ръка. Той добави, че очакванията за украинци, каквито са имали, все още не са се сбъднали, въпреки че са предложили и условия за настаняване.

Много от фермерите са осигурили кампуси за хора, които искат да берат и могат да поемат до 2000 души.

От друга страна, овощарите се надяват на промяна в законодателството, така че в брането да могат да участват и младежи между 16-18 г., както е в много страни от Западна Европа.

Той уточни, че берачите в зависимост от сезона, амбициите и сръчността си могат да си изкарат средно между 35 лв. и 60 лв., а има такива, които стигат и до 110 лв. надница.