0

3,4 млн. са биофермерите в целия свят, като Австралия е водеща с площи от 36 млн. ха с чисто отглеждане на храни, съобщи Стоилко Апостолов, председател на Биоселена.

Следват я Аржентина, Уругвай, а най-много са биофермерите в Индия от 1,6 млн., на този фон тези производители в България са едва 4 хиляди, като преди няколко години бяха стигнали числото 7 хиляди. Любопитно е да се научи, че годишният пазар на биопродуккти в света възлиза на 120 млрд. евро, от които само в САЩ се падат 50 милиарда, Германия е 15 милиарда, а Франция е 12 милиарда евро. В Канада и Китай биоземеделието се развива най-бързо, в ЕС това са западните страни, в тази класация България, въпреки огромните дадености на биоземеделие, не е включена. Въпреки това в новия седемгодишен период страната залага 400 млн. евро за подпомагане на биопроизводство, припомни Апостолов.

Държавен план

Той разказа как Франция, която преди 10 г. е била в златната среда по биопроизводство с около 4-5% от площите, вече е водеща. Тогава държавата прави план съвестно с биофермерите. Целта е да се повиши търсенето на тези храни.

Така се стига до идеята те да влязат в детски градини и училищата. Това предизвика истинско чудо, такова, че Франция днес помага на биоземеделието само докато мине прехода към био. Мине ли този период, се спира със субсидиите, защото фермите нямат нужда, тъй като им е осигурен пазар. Регистрирано е увеличение на площите с биопроизводство. В България никой не събира такива данни за пазара. Вадят се някакви, но са от фермите, а трябва да са от търговците за продажби на дребно.

Намаляване

Стоилко Апостолов припомни политиките по позеленяването до 2030 г. Първата е да се намалят с 50% пестицидите до 2030 г.

Следващата е намаляване на загубата на хранителни вещества в почвата до 2030 г., като се редуцират с 20% по-малко химически торове. Другата е изключително чувствителна за България, която е на 6-о място в употребата на антибиотици в животновъдството, като целта е те да се намалят на 50%. Целта е земеделието да щади околната среда.

Пред ЕК е поет ангажимент да увеличим производството на биопродукция, а сертифицираната биоземя да стане 25% от обработваемата, защото много държави в ЕС вече са го постигнали. Естония с 25%, Франция е на 9%, целта е да ги удвои. Ние тръгнахме от 1,6%, а целта е 7% биосертифицирана и 10% до 2030 г. Това може да се постигне у нас като няма забавачка, училище без биопродукти.

Пчелни семейства

Според Апостолов имаме шанс за положителна промяна, защото пазарът е гладен за биопродукти. Добър пример е произвежданият от нас биомед, който изнасяме за Дубай. Става дума за 250 хиляди пчелни семейства, които създават мед за арабските страни.

Брюксел: Отглеждате стадата само с пасища

Причините биоземеделието да се промотира от ЕК и да бъде на първо място в дневния ред на политици и всички държави е в това, че биоземеделието използва 40-64% процента по-малко вода. Също така не замърсява подпочвените води с нитрати, понеже е позволен само оборски тор и такива на естествена основа, никой не може да ползва азотни торове.

ЕК също така иска да се намалят наполовина използването на пестициди и в конвенционалното земеделие. При биоземеделието изцяло има забрана на химически пестициди, освен малко бордолезов разтвор.

Важно предимство е, че е забранено да се отглеждат животни без почва, всички фермери трябва да притежават земя към фермата, за да осигурят изхранването на тези животни.