0

А гнилната кампания започва и предстои да влезе в разгара си. Затова ви представяме инструкцията, публикувана на сайта Овцевъд и Козевъд, които са споделили опит на съседна на нас страна.

Експертите съветват, докато четете, да си отбележите колко от препоръките сте изпълнили.

Правила

През целия период на бременността овцете трябва да бъдат внимателно наблюдавани, като се избягва струпването им в кошарата, но също и при влизане и излизане от нея и при влизане в заграждения.

Фуражът да бъде с най-добро качество, да не се дава плесенясал фураж и две седмици преди оагването силажът или сенажът да бъдат извадени от дажбата.

Вълна

Не давайте студена вода, за да избегнете спонтанен аборт.

В последната част на бременността вълната да се подстриже около опашката и вимето, за да се осигури добра хигиена на сукане и/или доене. Това действие трябва да се извършва много внимателно, като се има предвид напредналата бременност и възможността за аборт чрез удар.

Подготовка на помещението за раждане трябва да следва следните изисквания. Приготвяне на отделение за бременни овце, родилно отделение и отделение за агнета. В родилното отделение да бъдат подредени индивидуални боксове за оагване с размери 1,2 / 0,6 – 0,8 м, да се осигурява температура 18-20°C, да се дезинфекцира, вароса и постелята се сменя ежедневно.

Симптоми

Симптоми на оагване 1-2 дни преди раждането коремът се спуска, вимето се увеличава, вулвата набъбва. Близо до времето на оагване овцете стават неспокойни, търсят уединено място, лягат и често стават. Когато се наблюдават тези симптоми, овцете трябва да бъдат поставени в бокса за раждане.

Близнаци

Излизането на плода отнема 30-40 минути, като при раждане на близнаци вторият плод се изхвърля 15-20 минути след първия. Плацентата се изхвърля през първите 3 часа след раждането и инволюцията на матката става за около 30 дни.

Пъпна връв

Грижи за агнетата след раждането: след експулсиране на агнето се оказва първа помощ - слузта се отстранява от главата, от устата и ноздрите, пъпната връв се изрязва на 4-5 см от корема, ако не се е скъсала при раждането и покрийте с йодна тинктура. След това агнето се оставя да се оближе от майката за около 20-30 минути, което се равнява на масаж, който активира кръвообращението.

Първо хранене

След това овцете се подготвят за първо хранене, като се почиства вимето и се доят първите струи коластра.

Хранене на агнетата в първите дни след раждането: след навършване на 8-10 дни е възможно да се започне хранене от хранилки за агнета със смеска и възможно най-добро люцерново сено. В случай на агнета близнаци, когато овцата няма мляко или е умряла, стопаните ще хранят агнетата от кърмещи овце, оагнени приблизително по едно и също време, или ще прибягват до хранене от бутилка с краве мляко.

Летящо

Периодът на “суровото агне” продължава от 0 до 7 дни, този на средното агне от 8 до 30 дни и този на “летящото агне” от 31 до 65 дни. Отделението за отглеждане на „летящи” агнета е общ  бокс, осигурявайки за всяко агне площ от приблизително 1,6 m².

Отбиването на агнетата - извършва се в зависимост от породата, възрастта и телесното тегло, но и от предназначението, което ще имат агнетата (разплод, угояване или клане през великденския период). Препоръчително е отбиването на агнетата да става постепенно, в продължение на 4-5 дни. Агнетата ще бъдат изолирани от майките им за една нощ и сутринта овцете ще бъдат доени, а през следващите дни агнетата ще бъдат оставени при майките за няколко часа през деня, като по този начин ще се намали стресът при отбиване. След като агнетата се отделят от овцете, те се доят.

Малките се отбиват постепенно

Когато агнетата бъдат отбити внезапно, те показват състояние на неразположение, отслабват и понякога могат да се разболеят. По време на отбиването фуражната дажба трябва да бъде от най-добро качество.