0

5 лева струва разсадът за домати на тържищата в съседна Сърбия, разказаха запознати, които скоро са пътували дотам, пред „Телеграф“. За сравнение у нас цената на корен за разсад на домати в Плевен например струва 50 ст., а на фестивала „Семе българско“, който се проведе преди седмица в Севлиево, се предлагаха сортове за хубави и едри домати по лев. На тази цена се продаваха „Идеал“, „БГ фантазия“, „Розова магия“ и други.

У нас цените на корен вървят около лев до два. В платформите за обяви има десетки предложения за разсад за домати, като има и много евтини, но и такива, които искат по 1,50 лева на стрък за селски розов домат, като изрично е уточнено, че не е хибриден, а е български и е на повече от 30 години. Двойно по-евтино по 80 ст. пък върви стрък от българските сортове „Рила“ и „Калина“. Между 1 и 2 лева струва разсадът на Женския пазар, видя „Телеграф“. Тази година масово се предлага такъв, направен от купени семена, а не от домашно селектирани, разказаха запознати. Идвам да си купя от пазара разсад, защото е отгледан в градините, но виждам, че семената идват от фирма за производство на семена, а не от личното стопанство на продавача.

Стари

Търсят се старите сортове домати, защото дават реколта с едни и същи качества сезон след сезон, коментират специалисти. Някои от тях датират от преди повече от 100 години. Българските сортове са специално отгледани и пригодени с почвените и климатични условия на българските земи. На пазара се предлагат най-различни видове български домати. Детерминантните домати са нискостеблени, които не изискват подпора за коловете. Те се отличават с къс вегетационен период, а индетерминантните домати с неограничен растеж достигат по-големи височини и се отглеждат на подпори. Стеблата им развиват странични разклонения, които по време на вегетация се отстраняват ръчно, така нареченото колтучене. Те са познати като колови домати. Изборът на сорт домати зависи от това с колко място разполагате и какво смятате да правите с готовата продукция. За малки пространства са подходящи детерминантните домати и чери сортове. За целта могат да се използват по-дълбоки контейнери или да се опитате да отглеждате чери домати в обърнати надолу саксии. Добър избор са сортовете „Трапезица“, „Смиляна“ и чери домати „Мила“. Трапезица е един от любимите сортове за прясна консумация. Той е нискорастящ сорт, предназначен за средно ранно отглеждане и на леха. Много родовит и устойчив на болести. Плодовете му са кръгли и гладки и непукливи.

Пространство

Ако имате повече пространство в градината, спокойно може да отглеждате индетерминантни сортове на предварително подсигурени подпори. За прясна консумация сред фаворитите са „Трапезица“, „Идеал“, „Сърцето на Албенга“, „Бонония“ и „Розов гигант“. „Идеал“ е един от любимците на народа. Доматът се отличава с превъзходни вкусови качества и се консумира главно в прясно състояние. Плодовете са с тегло до 180 грама. „Сърцето на Албенга“ е ранен сорт розов домат, има едри крушовидни и оребрени и изключително вкусни плодове. Въпреки че този сорт произхожда от град Албенга в Италия, сортът е много популярен от дълги години у нас и е подходящ както за прясна консумация, така и за консервиране. Много високо добивен и индетерминантен сорт. „Розов гигант“ е едроплоден средноранен сорт, устойчив на болести. Плодовете са кръгли многокамерни и непукливи, твърди са и издържливи на транспорт и съхранение. Сладки и с много добри качествата. Подходящи са за прясна консумация и консервиране.

Ако искате да консервирате домати през ранната есен, ви препоръчваме да ползвате домати сорт „Миляна“. Това е безколов средно ранен сорт с отлични вкусови качества и добра съхраняемост на плодовете. За вкусна украса ви препоръчваме домати сорт „Мила“. Чери доматите имат висока добивност и добра съхраняемост. Поради височината си трябва да се отглеждат на подпора или във висяща саксия.

Берем първите домати през юли

Доматите садим в градината през май. Стефанка от столичното село Световрачене сама приготвя разсада си, като залага семената в деня на влюбените на 14 февруари. Ако е топло, стават бързо и те поникват и стават за пикиране около 7-8 март, разказва Фани. Използвам основно четири сорта - „Момино сърце“, „Биволско сърце“, „Албенга“, а „Ръгби“ ги съдя в парника, защото са ранни и раждат много. Най-много плод дават „Момини сърца“ и „Ръгбито“. Миналата година имаше много от тях, въпреки че бяха малко като насаждения. За консервиране най-хубави са „Момино сърце“, „Розово сърце“, „Албенга“ и „Ръгби“, но всички са много подходящи и за прясна консумация. Сега се сади и пиперът, като семената за подготовка на разсада се залагат около 10 март, понякога и по-рано. Сортове, които предпочитам, са тези, подходящи за печене като „Куртовска капия“, а садя и чушки за сушене. Пиперът не се пикира за разлика от доматите, а след поникване на стръкчетата и станат около една педя, се вадят от сандъчетата и се сеят в градината. Продукцията е готова за бране в края на август. Където е по-топло, може и по-рано да стане, но в Софийско е в края на август.

След насаждане на разсада в градината се пръскат срещу вредители и мана и се торят, за да се подхрани почвата.