1

С толично лечебно заведение иска 75 лв. такса от онкоболни. За това алармираха пациенти пред „Телеграф“.

На тях им е обяснено, че на всяко посещение за химиотерапия вече ще дължат тази сума. Болницата е „Аджибадем Сити Клиник Младост“, а за новата такса са уведомени всички институции. „В началото на лечението ми в болницата заплатих тогава обявената като еднократна такса от 495 лв. Миналия месец обаче ми обясниха, че тази такса важи за 6 месеца и след като този срок изтече, на всяко посещение дължа по 75 лв. В касовата бележка пише, че това е „такса обслужване“. Не съм получавала никакви консултации или допълнителни услуги“, разказа Анита С. от София.

От Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ съобщиха пред вестника ни, че е получена жалба и предстои да бъде извършена проверка. Такава вече са направили от столичната Регионална здравна инспекция. В техните правомощия е само документалното проследяване на случая, като инспекторите не са констатирали нарушения. В становището си до РЗИ от болницата са поели ангажимент за по-добра информираност на пациентите.

Дейности

„Телеграф“ попита НЗОК дали има химиотерапевтично лечение за онкоболни, което не се покрива или изисква доплащане от страна на пациента. От касата отговориха, че фондът заплаща на болниците, сключили договор за дейност по медицинска онкология, стойността на лекарствените продукти, включени в Приложение №2 на Позитивния лекарствен списък. НЗОК заплаща клинични пътеки от 240 до 253, които касаят лекарствено лечение, стадиране, лъчелечение и палиативни грижи за болни със солидни тумори и онкохематологични заболявания, както и амбулаторни процедури с номера от 5 до 8 за решение на общата онкологична комисия. От касата допълват пред „Телеграф“, че пациентът не следва да доплаща нищо за своето лекарствено лечение. В официалното становище на болницата обаче се посочва, че „Аджибадем Сити Клиник Младост“ се стреми да предоставя най-съвременните условия за провеждане на лечение, далеч надхвърлящи стандартните такива, осигурени от клиничните пътеки“. За целта са въведени пакети от „допълнителни и много често необходими дейности и услуги, които не са включени в алгоритмите на клиничните пътеки“, посочват от лечебното заведение.

Пакети

Болницата твърди, че въпросните пакети, които са съответно 50 и 75 лв., включват консултация с магистър-фармацевт, индивидуална психологическа консултация, семейна консултация и процедури за обратна връзка и безплатен паркинг. В по-скъпия пакет към тези услуги се добавя и сестрински пост, включващ индивидуална оценка на пациента за риск от падане и болка. „Тези дейности и услуги съпътстват лечебния процес и са важни за цялостното обслужване и удобство на пациента и неговите близки“, уточняват от лечебното заведение. В позицията се посочва още, че пациентите биват запознавани с възможността да се възползват от пакетите за допълнително обслужване и финансовите им параметри и всеки от тях прави информиран избор дали да се възползва, като декларира своето желание чрез попълване и подписване на съответното заявление за ползване на пакета „Поискани и предоставени дейности”.

Сигнали

„По повод появилите се сигнали и оплаквания на пациенти на болница „Аджибадем Сити Клиник Младост“, че в периода на въвеждане на новите пакети за онкологични пациенти те не са могли да направят своя информиран избор, екипът на болницата поема ангажимент да се свърже с всички пациенти допълнително и да им предостави цялата нужна информация и възможност за компенсация, ако пациентът желае да получи такава“, посочват още от лечебното заведение. Позицията на пациентите обаче е различна. „Нито някой ни е питал дали искаме да плащаме тези пари, нито ни е обяснил за какво са. На място просто ни беше казано, че вече на всяко посещение ще дължим такава такса“, обяснява Анита С. от София.

Друг пациент на болницата Стоян И. е получил обаждане по телефона. „Служител на болницата ми се обади няколко дни преди датата ми за химиотерапия, за да ме предупреди, че ще трябва да заплатя 75 лв. при следващото ми посещение. За право на избор и допълнителни услуги не е ставало и дума“, казва Стоян. И той, и Анита са категорични, че таксата се събира от всеки пациент и много от онкоболните са останали неприятно изненадани от въведеното доплащане.

*Имената на пациентите са сменени по тяхна молба.