0

О бщо 10 яйца седмично могат да си позволят да консумират софиянци, докато в Благоевград бройката е наполовина. Това изчисли „Телеграф“ на база среден разход за храна в двата града и количеството от продукта, което може да бъде закупено. Разликата идва оттам, че средната заплата в столицата е 2088 лева след удръжките, а в Благоевград - 981 лева. При 31% разход, или 650 лева, в София могат да се купят 43 кори с 30 яйца, а в града, носещ името на Димитър Благоев, сумата е 306 лева, които стигат само за 20 кори.

Според данни на Националния статистически институт средната заплата в Благоевград се е увеличила с 25 на сто, докато в София с 23%. Въпреки това разликата в заплащането е 100% в полза на столичани. Подобна е ситуацията във Видин, където средната заплата е само с 10 лева повече от тази в Благоевград към края на миналата година. Най-близо до заплатите в столицата са Враца, където средният доход е висок заради работещите в АЕЦ „Козлодуй“.

Увеличение

Яйцата са един от основните продукти с най-голямо увеличение на цените в последните месеци. При тях поскъпването е с 55% на годишна база, или с между 16 и 20 ст. В момента в търговската мрежа те се продават средно за около 50 ст. Тези от свободни кокошки пък вървят между 75 и 1 лев за брой.

Месото и месни продукти пък са поскъпнали съответно с 5,8% и с 27,1% на годишна база. При  каймата скокът е с 29,6%. Запазва се тенденцията на нарастване при пилешко месо - съответно  с  45,7% на годишна база. Основания за нарастването е силният натиск на растящите разходи за фуражи и другите допълнителни ресурси. Нарастване се наблюдава и при сухите колбаси средно с 24,2% за година.

Скокът на цените на млякото и млечните продукти надхвърля 40 на сто. За година сиренето е поскъпнало с 6-7 лв., а при кашкавала с около 8 лв. Драстично увеличение има и при киселото и прясното мляко - с 39,4%.

Цените на захарта и захарните изделия пък са  25,3% по-високи. Запазва се тенденцията на нарастване на захарта на годишна база, то е  с около 0,90 лв. При хляба и хлебните изделия увеличението на годишна база достига 12,2%, а закуските са се увеличили в рамките на 20 - 50%. Цените на услугите в заведенията за обществено хранене също скачат, като на годишна база темпът на нарастване е с 26,7%.

Сравнение

Цените на основните хранителни продукти в България са скочили значително повече спрямо тези в ЕС. Най-драстична е разликата при яйцата, които у нас са скочили с 60 на сто, докато в ЕС увеличението е наполовина. Ръстът при храните у нас е с 26 на сто, докато средният в ЕС е 17,8%. Свинското е с 30% поскъпнало у нас, а в другите държави с 18,4 на сто. Драстични разлики има и при ВиК услугите, които у нас са скочили значително, както и при лекарствата и топлинната енергия.

Купуваме 5 пъти по-малко с доходите си от германеца

Общо 6,6 пъти може да заредим хладилника с 20 основни хранителни стоки с една минимална заплата у нас. В Германия пък доходът стига за почти 30 пъти, сочат изчисления на КНСБ. Общата стойност на основните храни е 54,61 евро по цени у нас, а минималното възнаграждение е 363 евро. За сравнение в Германия за тези продукти са необходими близо 60 евро, но минималното възнаграждение е 1744 евро. В съседна Румъния с доход от 515 евро и стойност на хранителните продукти в размер на 46,60 евро може да се закупят общо 11 пъти.

Пипнаха 654 тона стари храни

654 тона храни са възбранени и насочени за унищожаване от предприятия, складове и обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Това показват данни от проверките за цялата 2022 година на Българската агенция за безопасност на храните. Най-често срещаните нарушения, констатирани от инспекторите, са храни с изтекъл срок на годност, без идентификационна маркировка, без етикетировка, неправилно съхранени и без данни за произход. За цялата 2022 г. инспекторите от отдели „Контрол на храните“ при областните дирекции по безопасност на храните са извършили общо 148 756 планови и тематични проверки. Затворени с временно преустановена дейност са 48 обекта, съставени са 797 акта и са издадени 5610 предписания.
Обработени са 540 сигнали и жалби и са предоставени становища по 7337 получени запитвания от граждани.