0

- Г-н Николай Василев, от сряда вечерта хората извиват огромни опашки пред бензиностанциите. Зареждат догоре, а цената за два дни е скочила с поне 40-50 ст. Има ли основание за тази истерия?

- Няма никакво основание за тази истерия. Имам чувството, че се връщаме 2 г. назад, когато имаше криза с тоалетната хартия. Сега е с горивата. Когато се прибирах от работа в сряда вечерта, около 20 ч., минах по бензиностанциите на Цариградско шосе. Видях, че има по около 10 коли на опашка. Чудя се как се създаде този хаос, вероятно по интернет и хората помислиха, че трябва да заредят догоре. Това въобще не предполага, че ще спечелят нещо. Тук бих цитирал и председателя на петролната и газова асоциация, който изрази опасение да не стане така, че след 1-2 седмици да карат със скъпото гориво, а на бензиностанциите да е много по-евтино. Имаме достатъчно гориво, не може да се предполага дори че може да възникне криза.

- Какъв вид горива пазим в държавния резерв и за колко време сме подсигурени?

- Основно съхраняваме бензин, дизел и джет (самолетното гориво). Достатъчно гориво има, това пак е чувствителна информация, но имайте предвид, че държавата в лицето на агенцията трябва да съхранява гориво до 30 дни. Задължените лица трябва да съхраняват за 60 дни.

- Това означава, че поне за 3 месеца България е осигурена с гориво и хората не трябва да изпадат в истерия?

- Да, минимум за 3 месеца, като не включвам тук и търговските запаси, като имайте предвид, че те са доста големи. Става въпрос за горивото при бизнеса. На 28 февруари на Росенец бяха разтоварени около 78 000 тона, така че въобще не можем да говорим за криза. Явно ние сами си създаваме напрежение.

- Но цените растат - в сряда с 20 ст., вчера с още толкова. Защо, след като има гориво? Аз се учудвам как едно гориво, което е произведено от продукт, закупен преди скока на нефта, се продава на такива цени. Значи търговците са виновни?

- Има някой виновен. Доколкото знам, правителството е взело мерки и КЗК ще извърши проверка. Не може така.

- Тръгна вече истерията и за йод на хапчета и тинктура, защото се пускат слухове за завишена радиация заради Чернобил. Ние съхраняваме ли в държавния резерв такива продукти?

- Такива неща съхранява бившата Гражданска защита, която сега е в състава на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Мога да ви уверя, че в агенцията има табло, на което се измерва непрекъснато радиационният фон. Няма никакво завишение, а и официалните органи също не алармират за притеснителни стойности.

- Как тогава си обяснявате истерията?

- Обяснявам си я по същия начин като за горивото и тоалетната хартия. Сами си създаваме проблемите. Дано не съм прав, но мисля, че ще започнат да изкупуват йода, да си правят тинктури и няма да се изненадам, ако някой се озове в болница. Тази истерия не трябва да се допуска.

- Какви хранителни продукти съхранявате в резерва и за колко време могат да стигнат, ако, не дай си Боже, и у нас има криза, като въпросът ми кореспондира с войната в Украйна? Хората са уплашени, затова ви питам.

- Тук навлизаме в Закона за защита на класифицираната информация. Ще бъда малко по-обран, защото не искам да давам „интервю“ пред следствения отдел на градска прокуратура. Ще ви кажа, че имаме достатъчно от стоките, които се ползват най-много. Пак в кръга на шегата - наистина м.г. по отношение на зърното Господ е бил българин, защото реколтата е една от най-добрите в милиони тонове. Като част от тях сме изкупили ние, другата част е при търговците.

- Поне за хляба хората не трябва да се притесняват?

- Няма място за притеснение не само за хляба, а за зърно, олио, сол, кашкавал, сирене, консервирани храни, фасул. Що се отнася до въпроса за колко време се съхраняват, има си определени нормативи, които нямам право да ви кажа.

- Какво се случва, когато срокът на годност на тези продукти изтече?

- Ще ви дам пример с кашкавал. Ако той се намира във външен съхранител - търговец, доста преди изтичане на срока му той е длъжен за собствена сметка да обнови количеството с ново по стандарт на БДС. Старото количество, което е напълно годно и в срок, се пуска за продажба в магазинната мрежа. При лекарствата е почти същото. Ако наближи срокът им да изтече на 70%, те също се обновяват.

- България праща помощи за Украйна от държавния резерв с решение на Министерския съвет. Какви са стоките?

- На 25 февруари получихме от пожарната препратено искане за хуманитарна помощ по Механизма за гражданската защита на ЕС. В него има 30 позиции, като ни питат имаме ли възможност да помогнем. Изпратих хора на място, преброихме, видяхме какво имаме и какво можем да отделим. В тези позиции има основно лагерно и медицинско оборудване и консумативи. Към медицинското оборудване се включват аналгитици, антибиотици, бинтове, маски, дезинфекционни разтвори, хирургически ръкавици и т.н. В лагерното са палатки, възглавници, чаршафи, електрически генератори. Това е, което е поискано и освободено. Искат се отоплители и водоноски, но ние не съхраняваме такива.

- Има ли план и занапред да пращаме редовно такива материали на Украйна?

- Не. Това са поискали до момента, това сме определили и можем да го заделим.

- Тези палатки, бинтове, легла вероятно ще отидат за Киев, Харков, Одеса, където се водят боеве?

- Предполагам, че да. Чрез този механизъм на ЕС би трябвало пожарната да определи къде точно да отиде тази помощ. В сряда тръгна към Украйна и друга помощ – от БЧК.

- Питам ви подробно, защото видяхте, че се разрази скандал как ще пращаме пушки на Украйна, което беше опровергано и от премиера Кирил Петков.

- Да, така е. Към нас няма такова искане, а дори да има, не можем да го изпълним.

- Защо? Нямаме достатъчно и за нашата армия ли?

- Имаме достатъчно, но реално това трябва да се реши от Министерския съвет. А щом премиерът е казал, че няма, аз му вярвам и не можем да го коментираме повече.

- Знаете ли, че масово хората не правят разлика между държавен резерв и военновременния запас. Ще обясните ли разликата?

- За трети път ме карате да давам интервю в кавички в прокуратурата. (Смее се) Има огромна разлика между държавен резерв, военновременен запас и запаси за извънредни ситуации. В закона е записано, че държавните резерви задоволяват нуждите на населението, военновременният запас - нуждите на армията, а запасите за извънредни ситуации от нефт и нефтопродукти - на държавата с горива.

- И отново във връзка с войната в Украйна, военновременните ни запаси на ниво ли са?

- На ниво са.

- Питам ви и защото се заформи голяма паника сред мъжете, че са получили повиквателни за преброяване в запаса?

- Няма как повиквателните да предизвикат паника, защото всяка година в този период от време се осъвременява запасът, в който евентуално, ако се наложи, могат да минат българските граждани.

- Взимат им мерки за дрехи и обувки. Те в този военновременен запас ли се намират?

- То е нормално да се вземат мерки за дрехи и обувки поради простата причина, че не можеш на дадем на един човек, да кажем, панталон, който е три пъти по-голям от него. Тук въобще няма място за притеснение. Това е осъвременяване на бройката и нуждите.

- А тези дрехи и обувки при вас ли се пазят?

- Не. Те се осигуряват и съхраняват от армията.

- Какво има тогава във военновременния запас - автомати, гранати, пистолети?

- За четвърти път ме карате да отида в градска прокуратура. (Смее се) Има стотици позиции и те са достатъчни, за да се осигурят нуждите на армията. Искам да честитя националния празник на всички българи, да са живи и здрави, да се държим заедно, да не се делим, да не създаваме истерия. Много ме е яд, когато сами създаваме напрежение по отношение и на горивата, и на запаса. В един такъв момент всеки започва да коментира и да прави изказвания, които са далече от истината. Призовавам хората да вярват само на достоверна информация от официални източници.

Това е той

Роден е на 19 август 1961 г. в Казанлък

Завършил е Военното училище в Търново

На работа в МВР постъпва през 1986 г.

Минава всички нива в йерархията на МВР, като оглавява 11 години столичното 5 РУ

На 15 ноември 2021 г. е назначен за председател на агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“