К умирите за децата трябва да бъдат родителите им. Работа на училището е да обсъжда миналото, да оформя обективни гледни точки и да уважава чуждото мнение

Кумирите за децата трябва да бъдат родителите им. Работа на училището е да обсъжда миналото, да оформя обективни гледни точки и да уважава чуждото мнение

- Г-н Бъкстон, защо се случва Брекзит от гледна точка на един англичанин, който е преподавал в българска гимназия още през 1979-а, познава мисленето на сънародниците си и случващото се в ЕС?
- Брекзит не е станал още, но причините 52 на сто от англичаните да гласуват за излизане са много. Също като мотивацията на онези, които са организирали кампанията против Европа. Според мен става дума за перфектно съвпадение от ключови елементи - страх, чувството на изоставеност в много бивши индустриални и рибарски градове, страдащи от липсата на икономическо развитие и възможност да се тегли една майна против властта, както и бедността. Най-вече причината е в страхливите политици, които не искат да вземат болезнени, но важни решение.


- Каква е причината да кандидатствате за българско гражданство?
- За мен възможността да живея пълноправно и да пътувам в България при моето голямо семейство е много важна. Причините да подам заявлението са в моята любов към всичко българско, особено историята и културата, затова е факт и моето издателство в България, което има за цел да публикува български писатели на английски. Горд съм, че като жена ми и децата ни съм гражданин на България.
Романите ви са свързани с българската история и в частност с Георги Димитров. Бяхте ли чували за него, преди да дойдете в България?
Чух за „героичната самозащита” на Георги Димитров на Лайпцигския процес случайно от една радиопиеса, излъчвана в Англия. Това беше преди идването ми в България през 70-те години на 20 век. Също бях прочел единствената История на България, която можах да намеря, написана от един английски свещеник с леви възгледи отец Еванс. Той имаше, общо взето, много положителна гледна точка към България, но споменава за терора след 9 септември 1944 година и за смъртта на Никола Петков и Трайчо Костов.

Когато пристигнах в България, много бързо свикнах с портретите на Георги Димитров – те бяха навсякъде. Особено снимките му с деца. Скоро имах възможност да разбера, че неговата смърт е станала също част от типичния за България митологично-конспиративен фолклор. По-късно четох репортажи на Георги Марков, които описваха Димитров като мъртво пиян. Разбрах също, че той е отсъствал от българското битие от атентата в църквата „Света Неделя” през 1925-а до 1946 година. За това време той вече говори български по много особен начин.

След 1990 година имаше нова информация за живота на Димитров преди и след 9 септември – че той е бил ръководител на Коминтерна точно по времето на най-големия сталински терор, че той е знаел за много от своите сънародници, които са били убити или изпратени в лагери в Сибир. Започнах да разбирам защо е пиел толкова много. Един човек, израснал в много религиозно семейство, който беше отбелязал в свидетелството си за граждански брак, че е протестант, който беше приятел на Петър Дънов, а впоследствие като шеф на Коминтерна, е участвал в ликвидирането на ръководствата на комунистическите партии в Европа и е командвал от Москва терора в България след 9 септември – най-жестокия терор от всички други в източноевропейските държави.
Има няколко издания от последните години - на английски и български език на книга, за която се твърди, че е дневникът на Георги Димитров. Вие запознат ли сте с някои от изданията и те ли дадоха повод за "Бележникът на дявола"?
Не. Моята книга е роман, по който започнах работа още преди да падне Берлинската стена. Макар да правих много проучвания, свързани с Георги Димитров и Франк Томпсън, аз не исках да чета каквито и да са дневници на Димитров. Според мен подобен дневник е измислица, дори може да бъде фалшификат.

- Лесно ли се поддържа според вас илюзията за "светлото бъдеще", което е в ръцете на хора като Георги Димитров?
Лесно, ако всички са уплашени. Но комунизмът не само зависеше от терора. Той все едно даряваше едно полутопло одеяло на народа – сигурност, в замяна на неговата пасивност. Системата зависеше много и от разделението, ревността и предателството между хората. Черно-бяла политика. Другар-враг.

- Как действа прокламираната международна солидарност в онези години, за какви цели?
Според доктрина „Социализмът в една държава” (сталински отговор към Троцки, който искаше „Световна революция”) подкрепата на революцията в Русия трябваше да е приоритет №1 за останалите държави. Това означаваше абсолютен контрол върху всички комунистически движения извън Русия. Сталин не искаше да има силни самостоятелни комунистически движения. Преди 1944 година силните водачи от европейските държави бяха канени в Русия, където биваха ликвидирани. След 1944 година Сталин гледаше доста ревниво как Тито с неговото самостоятелно партизанско движение имаше възможността да строи една сравнително свободна Югославия.

- Кой е майор Томпсън, защо е дошъл в България и каква е неговата съдба?

- Идеалист, завършил Оксфорд, където той е дружал с писателката Айрис Мъркод. Комунист, от радикализираните по време на Испанската гражданска война младежи. Полиглот, знаещ всички балкански езици. По време на Втората световна война е изпратен с тайна мисия да се срещне с югославски партизани и със Славчо Трънски, прекосявайки българската граница. Срещата не се е състояла. Томпсън е арестуван и убит от българската жандармерия. Много теории има за това как и защо мисията е била провалена. Но е ясно едно – Сталин няма да иска и в България да съществува силно партизанско движение, както е било в Югославия – особено пък със западна подкрепа.
Как хора, които не блестят с морал и интелигентност, каквито са били комунистически лидери, успяват да водят толкова хора и държави?
Страх, терор, пропаганда и донякъде елементарен живот. Едно полуфалшиво спокойствие.
- Много българи са избягали от родината си, преследвани от репресивната машина. Има ли спасение, ако не си в „матрицата”?
- Спасението срещу мълчание. Иначе емигрантите гледат на сънародниците си със съмнение.
- Как могат да бъдат преплетени вярата в Господ и в комунизма?
-Комунизмът е научил толкова много от религията, че човек се чуди защо беше необходимо на комунистите да я забраняват. Важните уроци на организираната религия включват търпение в очакване на светлото бъдеще, използване на страха и виновността на хората, черно-бялата система на морал, създаването на йерархия, приемането на инквизицията…
-Казахте как децата в България са получавали за награда снимка с "чичо Георги". За какво бяха подготвяни децата у нас според вас?

- Да станат послушни комунисти. Ако всичко това беше успешно, нямаше да има дисидентско движение. Бях учител в Английската гимназия в Бургас точно по времето на големи промени. Тодор Живков беше разбрал, че децата на елита вече не се чувстват част от работническата държава. Разбира се, на повърхността всичко си продължаваше постарому – имаше комсомол. Викахме „ура” и в училище за първия българин в Космоса, но след това излезе филмът „Вчера” и се видя, че нещата не са точно такива, както се очаква да бъдат.

- Частното английско училище, което представяте паралелно в романа, е като държава в държавата, която вие изглежда добре познавате от личен опит?

- Да, аз съм възпитан в тази система. Католическите училища интернати бяха за мен идеална подготовка за живот в една комунистическа държава. Най-важният урок беше – да знаеш кога трябва да мълчиш.

- Като педагог познавате младите хора. От какви кумири имат нужда те, лесно ли се манипулират?

- Най-важните кумири трябва да бъдат родителите, те имат задължението да създават обществен морал – особено, когато децата са по-малки. Не говорим за подражание на телевизионни и поп кумири. Работата на училището е да помогне на децата да оформят своите обективни гледни точки и да уважават чуждите, да обсъждат света и проблемите му. Много е важно децата да могат да обсъждат близкото минало. Най-положителни кумири са самите млади хора.
-За какво се осланяме на младите в днешно време и какво бъдеще им оставяме, г-н Бъкстон?
-Много труден въпрос. Мога да напиша есе. Във всеки случай нашите деца стават жертви на по-алчните по-стари поколения в едно несправедливо световно общество.

- Когато дойдохте в България през 1979 г., бяхте учител в Английската гимназия в Бургас. В тази година една 17-годишна ученичка и поетеса Петя Дубарова реши да протестира, като сложи край на живота си. Какъв беше ефектът от този протест върху учениците и върху учителите?
- Не съм сигурен, че ако наречем този нещастен случай протест, това ще помогне много. Разбира се, беше протест. Но протест срещу какво – само Петя може да каже. Различните хора имат различни мнения. Ефектът върху учителите и учениците беше неимоверно трагичен.

- Кой в крайна сметка е Дявола във вашата книга?

- Книгата е един забавен криминално шпионски роман. Един елемент от него е базиран на легендата на Фауст, като Сталин е Дявола и Георги Димитров – Мефистофел.

Визитка

-Писателят Кристофър Бъкстон е познат с романите си, които осветяват малко познати или изобщо прескачани моменти от българската история. Популяризира българската литература и история по света, за което има награда на Министерство на културата.

-Последният му роман „Бележникът на дявола” (ИК „Знаци”, 2019) хвърля светлина върху събития в българската история, за които днес почти не се говори. Описаният от автора свят на българския преход към комунизъм, Георги Димитров, както и замесването им в убийство, станало в горите на Уилтшър, в близост до частно английско училище, биха заинтересували не само българския читател. -За написване на романа авторът ползва източници и архиви и извън страната.

-От 40 години е женен за българка.

-От 2019 г. е български гражданин.