Ф онд „Научни изследвания“ няма достатъчно средства, за да обезпечи и развива научните изследвания в страната. До този извод стига образователното министерство след доклада на комисията, която следи как се развива неговата дейност.

Фонд „Научни изследвания“ няма достатъчно средства, за да обезпечи и развива научните изследвания в страната. До този извод стига образователното министерство след доклада на комисията, която следи как се развива неговата дейност.

Какви обаче са последиците от недостатъка на средства, които страната ни заделя за наука? От една страна, проектите за изминалата година са били по-малко, отколкото през 2019-а. Това не е изненада - след като бюджетът е намален с над 3 млн. лв. за година, няма как да бъдат повече. От друга страна, по-малко учени от чужбина са включени към някой от българските проекти. Как да привлечеш някого да остави собствената си работа и да дойде, било то и само да те консултира, без да му осигуриш по-добро възнаграждение. Покриването на пътни и дневни едва ли би било достатъчно примамливо за когото и да е, за да отиде и да дава ноу-хау на друг как може да постигне по-добри резултати в работата си. Третият минус от недостатъка на средства е, че броят на млади учени, постдокторанти и докторанти, които са включени да работят по проектите, също не е нараснал. Отливът им от част от научните направления отново се дължи на липсата на стимули и стипендии, които да ги привлекат. Докато си ученик или студент, може да трупаш опит за без пари или за минимални възнаграждения, но когато вече си на 30, няма как да продължиш да се занимаваш „благотворително“ дори и с нещо, което обичаш да правиш. Негативните последици от недостига на средства за проектите не са само това. Не се ограничат и до дейностите на фонда.

Вярно е, че последните години се разработиха няколко национални програми в сферата на науката, които да донесат допълнително финансиране на учените за тяхната работа. Само за следващата година са предложени три нови. За всички тях обаче се кандидатства, а част от проектите така и не биват одобрени за финансиране. В същото време участието в проекти е основният допълнителен приход на учените, били то от БАН или висшите училища. Поне така твърдят управляващите при обсъжданията на държавния бюджет в сферата на образованието и сравнението между отделните пера за средно и висше образование и средствата, предвидени за академията, когато трябва да се обясни защо за учители и училища се заделя толкова много.

В същото време, особено в условия на пандемия, разтичаме на учените да намерят лечение на различни болести или как да предотвратим природните климатичните катаклизми или поне на ги предвидим, за да намалим жертвите от тях.

Може би е време било то редовното или служебното правителство да задели повече средства за учените. Но не само под формата на проекти и програми, а да имат гарантиран доход, който да отговаря на труда им. Може би е време да заделим и повече средства като цяло за науката. Не може да очакваме да постигнем сензационни открития без необходимото финансиране. Не може България да бъде видима с публикации в международните мрежи, без да има с какво родните учени да се похвалят.